Flere nyheder

 
Litteratur
En dag fuld af dødsfælder

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
En dag fuld af dødsfælder
Fre. 8. okt. 2010Aldrig i mit liv er jeg død så mange gange på så kort tid.... Når man, som personificeringen af hovedpersonen i Kenneth Bøgh Andersens nye bog "Den sidste dag? Valget er dit", skal træffe helt dagligdags valg, ender det i ni ud af ti tilfælde med døden. Og der bliver ikke lagt fingre imellem i beskrivelserne.

Kenneth Bøgh Andersen er mest kendt for sin tissemyresuperhelt Antboy og for sin serie om Den Store Djævlekrig. Men nu har forfatteren kastet sig over en ny genre inspireret af 1980'ernes bogbølge, hvor læseren selv var historiens hovedperson.

I Den sidste dag? er det læseren selv, der træffer valgene for fortællingens hovedperson. Kort fortalt handler det om at overleve en helt almindelig hverdag. Ingen drager, ingen overnaturlige kræfter, blot en helt almindelig hverdag for en ung mand sidst i 20'erne. Desværre - for både læser og hovedperson - viser det sig at være stort set umuligt at komme levende gennem dagen.

Bogen består af 75 helt korte, nummererede kapitler. Man starter ved nr. 1, hvor det er morgen, og clockradioen begynder at spille. I slutningen af afsnittet bliver man stillet over for et valg:

"Står du op med det samme, gå til 17
Tager du en blød start og trykker en enkelt gang på SNOOZE, gå til 48"

Således bliver man guidet gennem resten af bogen. Dvs. det er faktisk utroligt svært at nå ret meget længere. Næsten alle valg ender med hovedpersonens død. Og som oftest en ret makaber en af slagsen, og til tider endda også en langtrukken, smertefuld død.

For det handler ikke om at træffe de umiddelbart fornuftige valg, men kun om at træffe de for denne bog rigtige valg. Ellers får man bare besked om, at ens liv ender her.

"Den sidste lyd i verden - lyden af nakkehvirvler, der knækker - er modbydelig høj, men velsignet kort.
Dit liv ender her."

Jeg indrømmer det. Jeg måtte bruge meget lang tid og til sidst snyde mig gennem bogen for at kunne bringe hovedpersonen helskindet gennem hans hverdag. Men når det er sagt, gav det faktisk også en vis tilfredsstillelse at lægge ham i seng i levende live til slut.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Kenneth Bøgh Andersen: Den sidste dag? Valget er dit
Høst & Søn, 80 sider
ISBN: 978-87-638-1397-6