Flere nyheder

 
Litteratur
Unik fortællekunst

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Unik fortællekunst
Fre. 15. okt. 2010Forlaget Ørby har udsendt en lille udgivelse i anledning af, at forlagets es, den portugisiske forfatter Agustina Bessa-Luís, fylder 88 netop den 15. oktober. Omfangsmæssigt ikke noget prangende og guldbroderet, men en lille sag med 7 noveller strækkende sig fra 1971-2000. Her er tale om gedigent og mesterligt forfatterhåndværk.

I 2006 fik den portugisiske forfatter Agustina Bessa-Luís en række blodpropper, der har betydet, at hun i dag ikke længere er i stand til at skrive. Hun var på det tidspunkt i gang med den senestudgivne roman på dansk Nattevagten. Når man også just har mistet den nobelprisvindende José Saramago, så må man sige, at Portugal har mistet to store stemmer.

Hvor nobelprisen har gavnet Saramago, har det på sin vis været noget sværere for det brede publikum at finde vej til Bessa-Luís. På vores breddegrader har det ikke mindst været hendes oversætter og ven Jorge Braga, der har holdt hende oven vande. Og gud ske lov for det. For som allerede nævnt i tidligere anmeldelser, så er der her tale om en overset forfatterstemme af dimensioner. Bessa-Luís kan med sin lumske tone, halvt i alvor og halvt i spøg, sine forvirrende spring i tid og ikke mindst flere sindrige handlingsforløb, godt skræmme de fleste læsere. Men når man har lært hende at kende, når man har lært at læse hendes bøger, så er hun uovertruffen. Derfor er det sørgeligt, at hendes stemme nu er blevet tavs. Men måske kan hendes bagkatalog - vistnok tællende ca. 50 udgivelser - en dag se lyset i Danmark. Om ikke andet, så er det en fin lille udgivelse, Forlaget Ørby har valgt at smide på gaden for at hylde fødselaren.

Som titlen angiver, er her tale om 7 noveller. De spænder fra det ømme og følelsesladede til det grotesk humoristiske. Novellen "Rotten" har en så grotesk ironi og udstilling af det tungsindige i tilværelsen, at den til tider leder tankerne hen på russeren Danill Kharms absurde diktion. Bessa-Luís formår altid at trække trådene om det enkelte menneske sammen på de mest besynderlige måder, og hendes fortællinger tåler gerne flere gennemlæsninger.
I novellen "Flodens moder" tenderer stilen næsten sagn eller myte, og man føler med den ulykkelige hovedperson Natalina. Enkelte steder, såsom indledningen til "Kameliadamen", henvender fortælleren sig direkte til læseren, og det er netop denne variation over det samme tema, der gør Agustina Bessa-Luís spændende at læse; sikkert er det i hvert fald, at hendes lige ikke findes i denne verden. Hun bevæger sig elegant om kærligheden som en nerve, der konstant pulserer gennem livet, men samtidig lader hun også tiden virke på sine hovedpersoner, således at man ser dem som hele karakterer.

Samlingen byder på en bred buket af Bessa-Luís' unikke fortællekunst, og den er et godt sted at starte for nye læsere, og et godt sted at mindes for gamle læsere.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Agustina Bessa-Luìs: 7 korte
Forlaget Ørby, 112 sider
ISBN: 87-89797-46-9
Udkommet 15. oktober 2010