Flere nyheder

 
Litteratur
Jason Bournes seneste bedrifter

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Jason Bournes seneste bedrifter
Tir. 19. okt. 2010

"Bourne-sanktionen" er endnu en efterfølger til Robert Ludlums kendte serie om Jason Bourne, manden som har mistet sin hukommelse. Eric van Lustbader er udvalgt af Robert Ludlums bo til at fortsætte serien, og han har tidligere skrevet "Arven" og "Bourne-forræderiet". I denne bog skal Jason optrævle et islamistisk terrornetværk, som vil angribe USA.

Jason Bourne arbejder på universitetet under navnet David Webb. Marie er død, og hans børn vokser op på en gård langt derfra for at undgå, at nogen forsøger at ramme ham gennem børnene. Jason forsøger at bilde sig ind, at han er tilfreds med livet, men ved at han lyver for sig selv. Professor Specter, som arbejder på samme universitet, har taget Jason/David under sine vinger og forsøger at hjælpe ham, så godt han kan.

En gruppe professionelle forsøger at bortføre professor Specter på åben gade, hvilket kun forhindres af Jason Bournes indgriben. Jason hører for første gang om organisationen "Black Legion", som er et hemmeligt islamistisk netværk, som måske har planer om et angreb på USA. Organisationen har slået den unge Pjotr Zilber ihjel, og da Jason opdager en forræder tæt på Professor Specter, går han med til at forsøge at finde Zilbers morder samt finde ud af mere om det mulige angreb på USA.
Samtidig sætter NSA jagten ind på at fange Jason for at fuldføre det, som CI aldrig har kunnet, for derved at bevise, at CI skal lægges ind under NSA.

Jason Bourne finder hurtigt ud af, at sagen er noget mere indviklet, end man skulle tro, og han kommer hurtigt i tvivl om, hvem han kan stole på. Måske kender han kun en del af sandheden, og måske er han blevet løjet for af nogle af de personer, han stoler allermest på.

Forfatteren bruger som sædvanligt teknikken med at have mange historier kørende sideløbende, som først kommer til at give mening til allersidst. I denne bog har sidehistorierne dog taget overhånd. Persongalleriet bliver ret hurtigt uoverskueligt, især hvis man ikke har mulighed for at læse bogen i ét stræk, hvad de færreste nok har. Mange af sidehistorierne virker overflødige, selv når man når slutningen af bogen.
Efter denne anmelders mening virker det desuden ødelæggende for historien, at Bourne skal have et kærlighedsforhold til en kvinde. Bourne er en actionhelt - ikke en James Bond, som nedlægger kvinder på stribe. Det virker helt forkert og på en måde upassende at lade Jason Bourne falde til det niveau.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Eric van Lustbader: Robert Ludlums Bourne-sanktionen
Lindhardt og Ringhof, 590 sider
ISBN: 9788711410615