Flere nyheder

 
Teater
Moderne myte

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Moderne myte
Man. 25. okt. 2010





Den Jyske Opera forsøger med "Narcissus og Ekko" at lave en moderne gendigtning af den kendte græske myte om drengen Narcissus, der kun elsker sig selv, og nymfen Ekko, der forelsker sig i ham, men kun er i stand til at gentage det, andre siger. Forestillingen er for unge fra 10 år og opefter. (Foto: Henrik Bjerregrav)

Myten om Narcissus og Ekko vil være kendt af mange, ikke mindst fordi deres navne bruges i det daglige sprog om de egenskaber, de hver især har.
Den Jyske Opera forsøger sig med en moderne gendigtning, hvor drengen Narcissus komponerer musik, som han ikke lader andre høre. Endelig en dag tager han mod til sig og lader den kendte komponist Nemesis lytte til det. Han regner med at modtage ros for sit musikalske talent, men i stedet kaster Nemesis ham ind i en fantasiverden befolket af mærkelige mennesker og cirkusagtige hændelser. Her møder han blandt andre Ekko, som han ikke ved, hvad han skal stille op med, og han forelsker sig i et spejlbillede af sig selv. Som forestillingen skrider frem, bliver handlingen mere og mere mærkelig som i en ond drøm. Spørgsmålet er, om Narcissus vågner af denne drøm, og hvad med Ekko, hvad bliver hendes skæbne?

Rollen som Narcissus spilles af Mathias Hedegaard, Ekko spilles af Helene Gjerris og Nemesis af Jakob Bloch Jespersen. Med på scenen og aktivt deltagende i handlingen er kapelmester og slagtøj, Frans Hansen, klarinet og fløjte, Anna Klett, og på kontrabas og guitar Jesper Egelund, som også giver den som tryllekunstner i forestillingen.
Musikken har mange melodiske passager, som går igen igennem stykket, så det er på en måde musikerne, der holder sammen på virvaret i handlingen. Selv om der synges på dansk, er det indimellem svært at høre, hvad der bliver sunget, især når flere synger på samme tid.

Operaens handling udspringer muligvis af den tendens, man ser i tv-programmer som X-Factor, Idols og Talent, hvor alle skal være unikke og blive berømte.
Narcissus har en forestilling om, at han er et musikalsk geni og er unik, så han drømmer om en fremtid, hvor han bader i succes. Spørgsmålet er så, hvad der sker, hvis alle andre er lige så unikke som ham? Det ved han ikke, hvad han skal svare på, og det virker ikke rigtigt, som om han bliver klogere på dette i løbet af forestillingen.

Narcissus og Ekko er rodet og synes ikke at give meget mening for hverken hovedperson eller publikum. Musikerne brænder næsten bedre igennem, end sangerne gør. Sangerne er udmærkede, men de lider under en helt igennem ringe og handlingsløs historie.
Der står i det skriftlige materiale til stykket, at holdet bag forestillingen gerne vil give de unge en oplevelse uden opdragende pegefingre. Det er et fornemt mål, men i dette tilfælde er resultatet blevet et totalt ligegyldigt stykke, som man heldigvis kun spilder 50 minutter af sin tid på!
Den Jyske Opera har aldrig før skuffet denne anmelder, men denne gang gør de det endog ganske eftertrykkeligt.

Den Jyske Opera - Narcissus og Ekko
Se spilletider