Flere nyheder

 
Litteratur
F.P. Jacs efterladte digte

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
F.P. Jacs efterladte digte
Tir. 2. nov. 2010

F.P. Jacs efterladte digte er netop udkommet, samlet af hans ven gennem mange år, Asger Schnack. Det er et digert værk på over 400 sider, som giver et flot og varieret billede af en af de største danske digtere, som desværre forlod os alt for tidligt.

Den 25. december 2008 blev Danmark en stor digter fattigere. Den til tider provokerende digter, F.P. Jac, stillede ikke blot sit lyriske virke, men også sine træsko, til stor sorg for den litterært orienterede del af den danske befolkning.

Jac var en meget produktiv herre, og man finder nemt en af hans utallige digtsamlinger i diverse boghandler, som ellers har for vane kun at have et par digtsamlinger lige ved siden af de humoristiske bøger.

Nu er Jacs efterladte digte så udkommet i bogform under titlen Man tror man samler sig til hele livet.

Bogen giver et bredt billede af dansk digtnings bredeste mand. Der er de humoristiske digte, som var meget typiske for Jac. Men lige så typisk er det, at der under humoren ligger et fantastisk blik for den verden, der omgav ham. Han har altid været kendt for at skabe sine egne ord, hvilket man også finder eksempler på i Man tror man samler sig til hele livet.

Men lige så vigtigt finder man også lyriske genialiteter, som vidner om en nærmest romantisk Jac. Især er digtet "Ode til den danske pige" et fantastisk smukt digt, som starter og slutter samme sted, men som i digtets centrum bevæger sig gennem billeder, hvor det ene er smukkere end det andet.

Bogen slutter med et bevis for Jacs store produktivitet med et indeks over samtlige af hans digte. Indekset fylder hele 91 sider og er i sig selv uoverskueligt, men leder man lige efter et bestemt Jac-digt, så kan man finde titlen her, og der står også hvilken samling, man finder digtet i.

Man tror man samler sig til hele livet er en fortjent hyldest til F.P. Jac. Hans ven Asger Schnack har gjort det rigtig godt ved at samle de efterladte digte. Bogen kan uden forbehold anbefales til alle, der har en interesse for lyrikken, men også til dem, der gerne vil have vækket deres slumrende lyriske side.

Man kan kun glæde sig til 2011, hvor Asger Schnack efter planen er på banen med Jacs efterladte prosa.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

F.P. Jac: Man tror man samler sig til hele livet (samlet af Asger Schnack)
Tiderne Skifter, 408 sider
Er udkommet
ISBN 9788779734302