Flere nyheder

 
Film
Sprængfarligt otium

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Sprængfarligt otium
Tor. 4. nov. 2010

I actionkomedien "RED" spiller Bruce Willis en pensioneret CIA-agent, der savner sit action- og risikofyldte arbejdsliv. Trods et lidt fjollet og ligegyldigt plot reddes filmen i land af en række stærke skuespillere, som ellers ikke normalt slår deres folder inden for actiongenren. (Foto: Nordisk Film)

Den tidligere CIA-agent Frank Moses (Willis) nyder ikke ligefrem sin stilfærdige hverdag som pensionist. Borte er den kolde krig og det farlige liv som hemmelig agent. Eneste lyspunkt er hans jævnlige telefonsamtaler med pensionsrådgiveren Sarah Ross (Mary-Louise Parker), men selv denne adspredelse leder ikke rigtig til nogen konkret spænding og adspredelse i Franks liv.

Men knap er vi introduceret til Frank, før der vendes op og ned på den kedelige rutine, da en CIA hit-squad forsøger at gøre det af med ham. I REDs (der i øvrigt står for Retired - Extremely Dangerous) mest effektive scene formår Frank egenhændigt at gøre det af med CIA-folkene på en måde, der ville imponere selv John McClane fra Die Hard-serien. Nu samler Frank en gruppe af sine gamle kolleger for at finde ud af, hvem der vil ham til livs, og samtidig hiver han Sarah med ud på hendes livs eventyr.

Selvom RED ikke holder mange pauser mellem actionscenerne, er en af dens svagheder alligevel et lettere adstadigt tempo. Det fungerer fint i filmens indledende del, hvor man skal forstå Franks problemer med livet som pensionist. Men det er, som om filmen ikke rigtig formår at ryste ladheden af sig, mens plottet udvikler sig. Det skyldes dog også, at samme plot må siges at være både fjollet og ligegyldigt.

Det, der til gengæld fungerer godt, er castingen og samspillet mellem de velkendte skuespillere. Det er ellers navne, der, bortset fra Willis, ikke ligefrem er kendt for deres actionroller. Måske er det netop derfor, de fungerer så godt i en actionkomedie.
Alene det at opleve Helen Mirren skyde løs med en enorm gatling gun er næsten hele filmen værd. Også John Malkovich og Brian Cox er herlige som henholdsvis paranoid våbenekspert og tidligere KGB-agent. Morgan Freeman har mindre at lave, men formår også at gøre sin pigeglade alderdomsagent til et fornøjeligt bekendtskab.

Alle skuespillere løfter filmens til tider flade one-liners og får én til at holde af og trække på smilebåndet over de gamle agenter, der ikke kan slippe livet som snigmordere og nærkampsspecialister. Den romantiske parring af Bruce Willis og Mary-Louise Parker som Frank og Sarah bibringer også handlingen nogle positive off-beat momenter, hvor Sarah langsomt bløder op for Franks mange imponerende evner. Men efterhånden som filmen skrider frem, og flere og flere replikker falder til jorden, mister man selv lidt pusten, og så hjælper de imponerende tegneserieinspirerede actionsekvenser ikke meget på ens medleven.

Nostalgien efter et actionfyldt liv er noget, alle de gamle agenter er fyldt af. Dette afsavn kunne egentlig have skabt en mere vedkommende film, men i stedet vægtes actiondelen højest, hvilket skaber en mindre unik og engagerende film. RED reddes dog i land på underholdningsfronten af ensemblet, som er og bliver filmens bedste kort.

RED
Se spilletider
Se filminfo