Flere nyheder

 
Teater
Urpremiere på musical-oratorium

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Urpremiere på musical-oratorium
Tor. 4. nov. 2010

Forestillingen "Guds Gøgler - Frans af Assisi" er et musical-oratorium, som fremførtes i Musikhuset Aarhus af bl.a. Jesper Lundgaard, Louise Fribo og Jesper Brun Jensen. Forestillingen handler om Frans af Assisis liv og lægger mere vægt på hans farverige ungdom end hans senere liv, som er det, de fleste kender ham for.

Guds Gøgler - Frans af Assisi annonceres som en musical, men er i virkeligheden et musical-oratorium. Det vil sige, at der hverken er kulisser eller skuespil, samt at fortællingen kun er der for at danne baggrund for sangene. I denne forestilling bliver handlingen læst op, og selv om der spilles en lille smule skuespil, er hovedvægten på sangene.
Dette betyder dog også, at forestillingen kan virke en anelse langtrukken især i første halvdel, mens sidste halvdel af forestillingen pludselig næsten går for stærkt. Den pludselige hast skyldes, at man har valgt at lægge hovedvægten på første del af Frans af Assisis liv i stedet for den del, han er mest kendt for.

Forestillingen har tekst og musik af Tove Lind og Tommy Jervidal, og den er spækket med stjerner. Orkesteret dirigeres af den kendte kapelmester Mikkel Rønnow, og hovedrollen synges af Jesper Lundgaard, men han overstråles i denne forestilling totalt af Louise Fribo, som synger partiet som nonnen Clara. Det var oprindeligt Susanne Elmark, der skulle have sunget den krævende rolle, men da hun meldte fra, sprang Fribo til, og når man hører hende i de krævende partier, forstår man ikke, at man på et tidspunkt har haft andre i tankerne til rollen.

Der er over 50 mennesker på scenen, men når Louise Fribo åbner munden, er det kun hendes stemme, man hører, og kun hende man har øje for. - En sjælden, fornem præstation. Jesper Brun- Jensen leverer som sædvanlig en fornem indsats både som faderen og sultanen og skal fremhæves både for sin sang og sit skuespiltalent. Endelig medvirkede Mads Æbeløe som broder Leone, Jakob Martini Jørgensen som biskoppen og Kirsten Vaupel, som både synger partiet som mor til Frans samt læser historien op for publikum.

Koret på 45 mænd og kvinder, ca. halvt af hver, består af en flok dygtige amatører, som er udvalgt ved audition tidligere i år. Da der er tale om et oratorium, får koret ikke ret stor mulighed for at blive en del af forestillingen, men kommer til at fungere som en lidt anonym masse bag de professionelle sangere, hvilket er lidt synd.

Forestillingen skal primært nydes på grund af sangen og musikken. Historien om Frans af Assisi er meget spændende, men kommer man for at se en god historie, vil man nok synes, forestillingen var lovlig langtrukken.

Guds Gøgler - Frans af Assisi spillede i Musikhuset Aarhus 2. og 3. november.