Flere nyheder

 
Teater
Ned med skatten, op med humøret

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Ned med skatten, op med humøret
Fre. 5. nov. 2010

Så er han løs igen - Bornholms Teater har opsat et forrygende morsomt stykke om Mogens Glistrup på Svalegangen i Aarhus. Her er ingen dybe analyser af hans bevæggrunde, og forestillingen giver ikke en detaljeret livsbeskrivelse. Derimod er "Glistrup" en rigtig sjov komedie, der varmt kan anbefales - uanset om man har 70'er-nostalgi eller ej. (Foto: Bjarne Stæhr)

Omgivet af palisanderbeklædte vægge møder vi advokaten Glistrup. Med et enormt overbid og en kropsholdning som en sammensunken gorilla tager han imod danskere med ondt i skatten i 1970. Det koster 200 kr. for alle at få lidt hjælp. Lige fra den lille købmand til Simon Spies. Med fiktive aktieselskaber som "Lyngby Paraplyudlejning" eller "Kamelimporten" skaffer han alle et solidt fradrag og tjener selv en skilling.

Vi møder hans kærlige kone Lene, der står for hjemmefronten. Hende kan han læsse alle sine frustrationer over skattesystem og uretfærdigheder af på. Støt vokser hans frustrationer, og forestillingen viser alle hans legendariske udtalelser fra skattebilletten med nul i trækprocent over forslaget til havregrødsautomater til arbejdsløse i stedet for socialhjælp til ønsket om at være minister for afvikling af offentlig virksomhed.

Forestillingen dækker ikke hele hans liv. Kun glansperioden fra 1970 til jordskredssejren i 1973, hvor forestillingen slutter med den historiske valgaften. Vi ser kun hans kamp mod skatten og bureaukratiet, med et par solide afstikkere til kampen mod statsbetalt finkultur. Hans senere kamp mod retssystem og "muhamedanere" (udtalt på klingende bornholmsk) ser vi ikke skyggen af. Vi møder kun et menneske, man ikke kan undgå at holde af og le sammen med. Sådan må det også være, for Glistrup er en komedie og ikke andet. Forvent ikke at gå klogere hjem efter forestillingen, men kun rigtigt godt underholdt.

Forestillingen bringer ikke kun Mogens Glistrup til live igen. Den er et rent retrotrip tilbage til de tidlige 70'ere. Brunt i brunt, stramme bukser og bakkenbarter fylder scenen. Palisandervæggene danner ramme om hele forestillingen, lige fra Glistrups hjem, over monopol Tv-udsendelser om skat og elitær kultur til forsamlingshuset.

Esben Dalgaard Andersen spiller Glistrup med en tyngende overbevisning. Han er udstyret med hugtænder og enorme øjenbryn. Han vælter rundt på scenen, så man er overbevist om, at der er tale om reinkarnation. Han er fuldstændig overbevisende i rollen og leverer en figur, der er sjov uden at blive latterlig.

Glistrup kan varmt anbefales. Se den for at blive lidt klogere på et stykke Danmarkshistorie, men se den først og fremmest for at få 90 minutters fremragende underholdning.

Svalegangen - Glistrup
Se spilletider