Flere nyheder

 
Litteratur
Vesterlændigen og den noble "vilde"

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Vesterlændigen og den noble "vilde"
Man. 8. nov. 2010

Den tasmanske forfatter Richard Flanagan har med "Savn" skrevet en historisk roman, der udspiller sig både i England og på Tasmanien i midten af 1800-tallet, efter at "de sorte" på øen er blevet nedkæmpet og til dels forvist. Bogen berører spændende emner som kulturmøder, men også mere eksistentielle og teologiske problemstillinger.

Den ene af romanens to hovedkarakterer er forfatteren Charles Dickens, der i 1850erne bliver bedt om at genrejse Lady Jane Franklins afdøde mands omdømme.
Hendes mand, polarforskeren John Franklin, forsvandt på en ekspedition, men ligene af ham og hans hold blev senere fundet af et redningshold. Efterfølgende beskrev en avisartikel, hvordan de afdøde syntes at have kannibaliseret hinanden.
Dickens sætter sig for at afvise disse påstande. Historien inspirerer ham samtidig til sammen med sin nære ven, Wilkie Collins, at forfatte et teaterstykke (Det frosne dyb) om den forfrosne polarrejsende, som fungerer som et spejl af Dickens' eget liv og senere ødelagte ægteskab. Denne del af romanen fungerer på sin vis som baggrund for resten af de små led, der langsomt forbindes.

Lady Jane rejser i 1841 til Van Diemens Land (Tasmanien), hvor Sir John er blevet udnævnt til guvernør. Her adopterer hun en lille indfødt pige ved navn Mathinna - romanens anden hovedkarakter.
Hendes motiver for at adoptere pigen er ligeligt delt mellem videnskabelig nysgerrighed og bedrøvelse over at være ude af stand til at få sine egne børn. Hun sætter sig for at bevise, at med den rette opdragelse kan selv "de vilde" blive civiliserede mennesker. Gennem første del af romanen får læseren små blik ind i Lady Janes tilværelse og bliver langsomt introduceret til det tragiske udfald af eksperimentet med at civilisere Mathinna.

Savn er i sig selv et eksperiment, der, mens den fletter flere små historier ind i hinanden, vender historien og fastlåste ideer om noble og knapt så noble "vilde" på hovedet. Det er en ganske interessant og til tider gribende fortælling om på den ene side aborigineren Mathinna og på den anden side de vesterlændinge - med Dickens som omdrejningspunkt, der påvirker hendes skæbne.

Med romanens fokus på Dickens og Mathinnas forbundne skæbner udforsker Flanagan på fornem maner, hvad han selv kalder "den koloniale katastrofe" og reflekterer samtidig over de forskellige betydninger af begær, savn og fornægtelse.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Richard Flanagan: Savn
Tiderne Skifter, 237 sider
ISBN: 9-788779-734418
Er udkommet