Flere nyheder

 
Film
Moderskabets dilemmaer

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Moderskabets dilemmaer
Tor. 18. nov. 2010

De stærke følelser mellem mor og barn er overvældende og dybt komplicerede. Det er budskabet i filmen "Mother and Child". Instruktør og manuskriptforfatter Rodrigo Garcia får os til at genoverveje betydningen af moderskabets bånd som værende på én gang stærkt og ubrydeligt, sart og skrøbeligt. (Foto: Miracle Film)

Filmens omdrejningspunkt er fire kvinder, der alle har adoption tæt inde på livet: Karen (Annette Bening), 51-årig fysioterapeut, der bor sammen med sin gamle mor, blev gravid, da hun var 14 år gammel og bortadopterede sin datter efter fødslen. Elisabeth (Naomi Watts), Karens 37-årige magtsyge og ambitiøse datter, der er advokat, og som er vokset op hos adoptivforældre. Lucy (Kerry Washington), indehaver af et tjekket konditori og barnløs, og som brændende ønsker at adoptere et barn sammen med sin mand Joseph (David Ramsey). Ray (Shreeka Epps), 20-årig studerende, der er gravid og vil bortadoptere sit barn. Alle bor i Los Angeles, og deres skæbner hvirvles ind i hinanden.

De to hovedkarakterer Karen og Elisabeth er begge stærkt præget af adoptionen. Begge er bitre, frustrerede og kyniske, har det svært med kærligheden og er bange for at binde sig. Karen, der aldrig er kommet sig over tabet af Elisabeth, tænker på hende dagligt og drømmer om det liv, hun kunne have haft, havde hun ikke taget den skæbnesvangre beslutning for 37 år siden. Elisabeth - såret over, at hun blev forrådt som spæd - har ladet sig sterilisere som 17-årig for at undgå at komme i samme situation som sin biologiske mor. Hun skifter job, bopæl og partnere i ét væk, og hendes udadtil succesfulde og glamourøse liv står i skærende modsætning til hendes indre angst for at blive afvist og forladt.

Filmen varer over to timer. En spillefilm bliver som regel ikke bedre af at være lang. Tværtimod. I dette tilfælde har filmens længde imidlertid sin berettigelse. Skønt historien fletter de fire kvinders skæbner ind i hinanden, er der snarere tale om fire individuelle fortællinger med karakterer, der hver især rummer så mange facetter, følelser og dilemmaer, at filmen dårligt kunne have været kortere.

Bening og Watts er eminente som respektive Karen og Elisabeth. Med stor følsomhed viser de karakterernes forstillelse og ensomhed. Især Bening er overbevisende i sin udtryksform. Hun formår at vise de store følelser i det små. Et træk om mundvigen, en svag rynke i panden, et uroligt blik. Alt sammen noget, der siger mere end ord.
Bening kan i øjeblikket også ses i en anden film om moderskab, The Kids Are All Right, hvor hun spiller en midaldrende lesbisk kvinde med to børn undfanget ved insemination.

Mother and Child har træk fra soap'en og melodramaet. Filmen kammer imidlertid ikke over. Man er med hele vejen, også når historien tager nogle helt uventede drejninger.

Forholdet mellem mor og barn er allestedsnærværende. Vi har alle en mor og kan derfor instinktivt forstå de stærke følelser mellem dem. Mother and Child handler om meget mere end dilemmaer ved adoption. En tankevækkende, fin og velspillet film.

Mother and Child
Se spilletider
Se filminfo