Flere nyheder

 
Teater
Romeo og Julie helt i hvidt

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Romeo og Julie helt i hvidt
Ons. 1. dec. 2010

En af alle tiders største kærlighedstragedier, "Romeo og Julie", udsættes i øjeblikket for gendigtning og nyiscenesættelse af Christian Lollike på Aarhus Teater. Resultatet er en lettere forestilling både sprogligt, handlingsmæssigt og målt på antal medvirkende skuespillere. Om Lollikes udgave i hvidt er bedre eller dårligere end originalen, må man selv bedømme. (Foto: Rasmus Baaner)

Romeo og Julie er nok det klassiske skuespil, som allerflest kender eller til nød har hørt om. I udgaven på Aarhus Teater bruger Christian Lollike dette faktum til at forkorte stykket en hel del og kun vise essensen af handlingen i en 1 time og 40 minutter lang tour de force uden pauser.

Alt er holdt i hvidt med enkelte strejf af sort og gråt, men hvorfor alting skal være så farveløst, får vi aldrig nogen forklaring på.
De fantasifulde kostumer er udtænkt og designet af Anja Vang Kragh, og sjældent har man set noget så skørt! Godt nok foregår en del af handlingen ved en kostumefest, men alligevel!

William Shakespeares melodiske sprog har inspireret til at lade skuespillerne bryde ud i sang ind imellem, ikke sådan at forstå at stykket er en musical, men når følelserne skal have frit spil eller en pointe hentes hjem, foregår det ofte i sang. Her skal især Andreas Jebro, som spiller Mercutio, fremhæves: han får en meget vovet sang til at fungere sprogmæssigt, samtidig med at han inddrager publikum, som var han en stand up-komiker. Det er sjældent at se den type involvering af publikum i et teaterstykke.

Skuespillets to hovedroller spilles af Marie Dalsgaard og Olaf Højgaard, og skal man endelig udpege et område, hvor Lollikes opsætning i hvert tilfælde fungerer, så er det dels ved valget af disse to skuespillere samt det fokus, der sættes på den kaskade af følelser, de unge indeholder ud over kærligheden til hinanden: tvivlen, angsten, skam over for familien, viljen til at gøre det rigtige m.v. Alle disse forskelligartede følelser kommer ikke nær så tydeligt frem i originalstykket, og det får hovedpersonerne til at fremstå mere menneskelige og virkelige.

Karen-Lis Ahrenkiel er fremragende i rollen som Lorenzo. Med i forestillingen er også to 3. års-elever fra skuespillerskolen, Niclas Vessel Kølpin og Ulla Vejby Kristensen, som det skal blive særdeles spændende at følge fremover. Der er også medtaget en fortæller i skikkelse af Henning Olesen, som binder de enkelte scener sammen.

Hvis man tager ind på Aarhus Teater for at se en opførelse af originaludgaven af Romeo og Julie, risikerer man enten at blive rigtig skuffet eller, hvis man forsøger at holde sindet åbent, at blive overrasket over, at en så markant anden måde at fortolke skuespillet på også kan fungere. Christian Lollike har forsøgt at opsætte stykket på en helt ny måde, og enten hader man det, eller også synes man det er fedt.

Romeo og Julie - Aarhus Teater
Se spilletider