Flere nyheder

 
Litteratur
Kritik, nr. 197

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kritik, nr. 197
Tor. 2. dec. 2010

Tidsskriftet "Kritik" plejer at borge for læssevis af lærdom, og det nyeste nummer er ingen undtagelse. Her er artikler om lidt af hvert, men hovedtemaet denne gang er religion og politik. Den videbegærlige kan lære nyt om den politiske debat i muslimske lande eller om Luthers betydning for demokrati på danske breddegrader.

Fem artikler handler om islam og arabiske samfund. Af disse skiller Thomas Hoffmanns sig ud som den mest flyvske. Hans tekst hedder "Queer islam" og tager udgangspunkt i en passage fra en af fortællingerne i Tusind og én nats eventyr. Hoffmann peger på en overraskende kobling mellem eventyrets alternative vision af køn og seksualitet og bønneritualet i islam. Teksten konverterer samleje til bøn og bøn til samleje, som Hoffmann siger. Sådan har man sjældent set islam behandlet.

En anden oplysende islam-artikel er Morten Valbjørns. Hans ærinde er at vise, at debatten i den arabiske verden rummer masser af røster, for hvem tanken om at adskille religion og politik ikke er så fremmed, som mange i Vesten går og tror. Derudover betoner Valbjørn, at den store debat i Mellemøsten snarere handler om, hvordan end om hvorvidt det religiøse og det politiske skal leve sammen.


I den anden ende af tidsskriftet finder vi tre artikler om Martin Luther. Disse er alle reaktioner på forårsnummeret af Kritik, der havde "Protestantisme og politik" på programmet. Her blev der gået hårdt til Luther, forstår man. Han var antisemit og stokkonservativ og havde ikke nær den betydning for oplysning og ytringsfrihed, som man gerne tilskriver ham.
I det aktuelle tidsskriftsnummer bliver Luther renset, idet forfatterne fokuserer på mere positive sider af manden, mens antisemitisme og deslige til dels bliver forklaret med, at tiden var en anden. Til sidst bringes et forsvar for forårsnummeret i form af redaktør Frederik Stjernfelts genmæle. Det er alt sammen interessant og nyttig debat, men det siger næsten sig selv, at Luther-artiklerne fremstår som mere indforståede og næsten kræver en læsning af forårsnummeret.

Alt det løse, der ofte fylder ganske meget i Kritik, består af boganmeldelser og seks yderligere artikler. Af disse skal der her blot plukkes nogle stykker. F.eks. anmelder Anne-Marie Mai Harald Voetmanns bog Vågen, der udkom først på året. Mai er begejstret og leverer en levende og læselystvækkende læsning.
Dan Zahavi skriver i teksten "Det komplekse selv" pædagogisk om et svært spørgsmål. Nogle mener, at vi slet ikke har et selv. Neurovidenskabsfolk leder efter selvets plads i hjernen. Zahavi fremlægger så sin egen tese om, at selvet har flere komplekst interagerende komponenter: et før-socialt selv, et narrativt selv og et interpersonalt selv.

Kritik nr. 197 udvider horisonterne. Der kigges bagud, indad og udad, og det foregår alt sammen på et højt, kritisk niveau. Derfor er det bare med at begynde at læse, hvis man vil vide mere.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Frederik Stjernfelt & Lasse Horne Kjældgaard (red.): Kritik, nr. 197
Gyldendal, 136 sider
ISBN: 9788702092042