Flere nyheder

 
Litteratur
Med List gennem L.A.

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Med List gennem L.A.
Fre. 3. dec. 2010

Glamour, smukke mennesker, filmstjerner og en altid skyfri himmel. De billeder får de fleste mennesker på nethinden, når man hører navnet Sunset Boulevard. Men den næsten 40 kilometer lange gade er mere og andet end det.

I Scener fra Sunset Boulevard tager Henrik List os med på en køretur tværs igennem Los Angeles i sin røde Ford Mustang: Fra Chinatown i Eastside L.A. til Stillehavet og solnedgangen i byens vestlige ende. Det er ikke en rejseguide, men en personlig fortolkning af en by, Henrik List efterhånden har kendt i mange år, og som til stadighed overrasker og forbavser. Og måske er det netop dette årelange venskab med L.A., der gør, at vi ikke kun hører om alt det smukke og overdådige, man som udefrakommende ikke må tage hjem uden at have set. Det er derimod den ægte Sunset Boulevard, vi får præsenteret, og det ægte L.A., hvor alting ikke blot er glamour som set i tv-serier og Hollywood-film, men en by, der både i form af sin størrelse og mentalitet formår at rumme så mange etniciteter, livsstile og kulturelle klasser.

Gennem Scener fra Sunset Boulevard møder vi også forskellige personligheder, der fortæller om deres oplevelser i mødet med denne smeltedigel af en by. En af dem er den berømte kunstner Paul McCarthy, der har givet sit bidrag til bogen både i form af fortællinger samt en række sort/hvide billeder fra Sunset Boulevard, taget da han først kom til byen i 1970. Hans fortællinger, sammen med de andre personers bidrag, giver et helhedsbillede ikke alene af nutidens L.A., men også af det L.A., der var engang.

Henrik List skriver så farverigt og levende, og man kan næsten dufte den glohede asfalt og mærke solen brænde på huden. Samtidig er han hudløst ærlig og tøver ikke med at afsløre de mindre flatterende sider af sin egen person, hvilket også tilføjer dette rejseessay en god portion humor.

Undertegnede står selv over for at skulle flytte til Los Angeles i et halvt år og kan nu mindre end nogensinde vente med at komme af sted. Det er en by af dimensioner, der for en førstegangsbesøgende virker overvældende og en smule skræmmende, men med Henrik List i baghånden, er man godt klædt på og kender den faktisk allerede lidt. I hvert fald Sunset Boulevard.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Henrik List: Scener fra Sunset Boulevard
Tiderne Skifter, 392 sider
ISBN: 978-87-7973-395-4