Flere nyheder

 
Film
Ultra-voldelig B-film

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Ultra-voldelig B-film
Tor. 9. dec. 2010


(Foto: Sony Pictures)

Slash, hug, splat - lyden af en svingende machete og blodsprøjtet fra afhuggede lemmer går som en blodrød tråd igennem det meste af filmen "Machete". Der er dog ikke meget mere der holder sammen på filmen, som mest af alt minder om en tømmermandsplaget version af instruktøren Robert Rodriguez' gennembrudsfilm "Desperado".

Den mexicanske betjent Machete (Danny Trejo) mister sin familie under et blodigt opgør med en narkobaron i Mexico, hvorefter Machete flygter til USA som illegal immigrant. Her kontaktes han af en lyssky forretningsmand, der vil have snigmyrdet senatoren John McLaughlin (Robert De Niro), så McLaughlin ikke længere kan føre smedekampagner mod de illegale indvandrere i USA. Men det viser sig, at Machete blot skal bruges som syndebuk, og den forurettede mexicaner må derfor snart kæmpe for livet samtidig med, at han forsøger at afsløre det store komplot mod ham.

Rodriguez har altid flirtet i større og mindre grad med B-filmgenrens kvaliteter i sine film, fra El Mariachi-trilogiens enkle fokus på overrumplende action til Sin City med dens mange hårdkogte og stereotype kriminelle karakterer. Men desværre er det der gjorde Desperado og flere andre af Rodriguez' film til underholdende oplevelser i stedet blevet tungt og hovedpinefremkaldende i Machete.

Enkelte steder lyser filmen op, når den f.eks. forsøger sig med satire over indvandrerdebatten i USA. Men denne satire blandes med en sådan grad af vold og sex, at det hele føles temmelig ligegyldigt. Der er skrupskøre indfald, som en kvinde der gemmer sin mobiltelefon oppe i sin vagina, og et flugtforsøg igennem et vindue, hvor en mands tarme benyttes som reb. Det er overdrevet, men er det sjovt? Egentlig ikke.

Machete begyndte sit liv som en fiktiv trailer i Grind House-pakken af Planet Terror og Death Proof. De to film fungerede fortræffeligt som henholdsvis parodi og pastiche på B-filmen. Men glimtet i øjet er lidt sværere at fange i Machete, og frem for at have actionscener der virker forfriskende og løsslupne som i Desperado, virker de snarere bare brutale og udmattende i Machete. Ideerne har været brugt før, og det eneste nye, Rodriguez har at komme med i denne omgang, er en intensivering af volden og det dårlige skuespil. Machete er en ringe film, men om den er dårlig på den gode eller den dårlige måde, er måske mere op til den enkelte. For denne anmelder er der ingen tvivl.

Machete
Filminfo
Spillesteder