Flere nyheder

 
Litteratur
Esmann-trilogien afsluttes

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Esmann-trilogien afsluttes
Ons. 8. dec. 2010

Sidste del af Frank Esmanns serie om den danske efterretningstjenestes hemmelige Sektion 2 afslutter trilogien middelmådigt. Esmann formår at skabe grundlag for en fremragende historie, men får ikke løftet indholdet til at fylde rammen ud. Hold tungen lige i munden og sørg for at have læst de foregående bøger - ellers bliver det en forvirrende historie.

Oberst Blixen leder Sektion 2 - en særdeles hårdtslående del af efterretningstjenesten, der via nære kontakter med øvrige vestlige efterretningstjenester engagerer sig i store operationer på internationalt plan, men også våger over den interne danske sikkerhed.

Den første bog i trilogien, Døden indhenter jer, var en glimrende selvstændig spændingsroman. Efterfølgeren, Dragens ånde, havde mange uafsluttede tråde, som samles op i Hævn over hævn.

Romanen lægger ud med et næsten vellykket mordforsøg på Blixen. Dernæst følger henved 100 lidt forvirrende sider med mange bi-historier, hvor nogle bidrager til den samlede historie, mens andre ikke giver mening. Derefter kommer historien nogenlunde i luften. Den er bundet tæt sammen med den forrige roman, hvor Sektion 2 får stukket en kæp i hjulet på Irans atomprogram og næsten får fanget en russisk våbensmugler. Dén historie fortsætter her i Hævn over hævn, hvor der også startes en ny historie op. Et højreekstremt netværk i Danmark har formået at eksistere i stilhed. Dets kriminelle aktiviteter har internationale tråde og må stoppes.

De to historier væves fint sammen, og Hævn over hævn begynder at løfte sig, men de mange siders tomgang i begyndelsen hævner sig. Der er åbenbart ikke tid til at få rundet fortællingen om højreekstremisterne af, skønt den virkelig rummer potentialet til at skabe en spændende historie. I stedet bruges alle kræfterne på at lukke historien om jagten på den russiske våbensmugler.

Frank Esmann har en enorm viden om international politik, samfund og historie. Den bruger han flittigt. Han har også sin egen mening og vil gerne lufte den. Det bruger han romanen til i vidt omfang. Den er fyldt med stikpiller til grundlaget for invasionen i Irak og andre kommentarer til dagens Danmark. De er pakket godt ind i historien, men de bryder fortællingens rytme, når man falder over dem.

Hævn over hævn er lang tid om at komme i gang, og den lykkes kun med at afslutte den forrige roman - det lykkes ikke af få den til at fungere som en selvstændig historie, selvom mulighederne ligger lige for. Den er læseværdig, hvis man har læst de to foregående - ellers ikke. Der er så mange andre danske spændingsromaner med politisk indhold på hylderne for tiden, der kunne være et bedre valg.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Frank Esmann: Hævn over hævn
Forum, 299 sider
ISBN: 9788763811545