Flere nyheder

 
Litteratur
Krimi fra grænselandet

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Krimi fra grænselandet
Fre. 10. dec. 2010



Hans Schmidt Petersen er tilbage med en ny krimi fra det dansk-tyske grænseland. Kommissær Carsten Mathiesen og hans tyske kollega Christiane Müller må sammen efterforske det bedre borgerskab såvel som Berlins bøssemiljø for at komme til bunds i to celebre dødsfald, som deres foresatte ikke er ivrige efter at få opklaret.

Da den rige forretningsmand Mogens Toft findes hængt nøgen, er alle meget forhippede på et selvmord, men Carsten er langt fra overbevist. På den anden side af grænsen skyller liget af en nordtysk rigmand op, druknet, og Christiane mener straks, der er tale om et mord. Begge bliver forhindret i deres efterforskning af bagmandspolitiet, der mener, der er større interesser på spil.

Ligesom i første bind er det den lille snusfornuftige politimands kamp mod de store udenbys kræfter, de er omdrejningspunktet, men denne gang er Christiane - lidt mere selvforskyldt - i samme båd, og sammen famler de sig gennem et tykt mørke, vævet af vidt forskellige personer med endnu mere forskellige interesser i sagen.

Udover selve kriminalgåden ligger en stor del af bogens styrke i beskrivelserne af de meget forskellige miljøer, vi møder - de slovakiske arbejdere, de berlinske bøsser, den gamle rigmandsfamilie, fortalt med en forståelse for deres meget forskellige baggrunde, ønsker, handlinger og fejl. Og selvfølgelig hovedpersonerne, den sindige, snedige, stædige sønderjyde og den kække, handlekraftige men lidt for spontane nordtysker.

Derudover afspejler bogen fint de menneskelige, kulturelle og samfundsmæssige forskelle, der er mellem Danmark og Tyskland, også selvom der kun er en 30 km mellem byerne Aabenraa og Flensborg. Stedkendte læsere vil i øvrigt kunne genkende en del personer og virksomheder, der kun er tyndt maskeret, fra begge sider af grænsen.

Den sørgeligste død er andet bind i krimiserien om det dansk-tyske makkerpar, Carsten og Christiane, men kan sagtens læses uafhængigt af første bind, den meget roste Sneglens Hus fra sidste år. Bøgerne er blevet sammenlignet med alle de store skandinaviske krimiforfattere, men Hans Schmidt Petersen har sin helt egen plads med en troværdig og sympatisk detektiv, et nuancerigt, moderne sprog og en pudsig blanding af humor, filosoferen og action.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Hans Schmidt Petersen: Den sørgeligste død
C&K Forlag, 337 sider
ISBN: 978-87-92523-39-6