Flere nyheder

 
Litteratur
Gadens Konger - tæt på de hjemløse

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Gadens Konger - tæt på de hjemløse
Man. 20. dec. 2010

En smuk og tankevækkende fotobog, der går tæt på hverdagen blandt Danmarks hjemløse, er udkommet i et samarbejde mellem De Hjemløses Landsorganisation, SAND, og fotografen Holger Henriksen. Den giver et unikt indblik i den mangfoldige virkelighed, der udspiller sig blandt de mennesker, de fleste kun kender som sælgere af Hjemløseavisen eller som en trist del af gadebilledet, der vidner om, at et velfærdssamfund som det danske også har en bagside.

Bogen er primært en fotobog, og Holger Henriksens billeder bringer læseren tæt på mennesker, der er faldet gennem det sociale sikkerhedsnet og nu lever deres liv i det fællesskab, gaden tilbyder. Mange forbinder hjemløse med alkoholisme, forhutlethed, højtråbende skænderier på åben gade og tiggeri på stationer og pladser. Men når man bladrer billederne i bogen igennem og læser de velskrevne og følelsesladede tekster, der ledsager billederne, bliver man klar over, at livet på gaden også handler om at være del af et socialt fællesskab, hvor hjælpsomhed og solidaritet er vigtige ingredienser.

Holger Henriksen har i mange år levet tæt på de hjemløse og har i den periode taget et utal af fotografier, hvoraf bogens billeder blot er et mindre udvalg. Hvad billederne mangler i klassisk fototeknisk forstand, vinder de i den rå umiddelbarhed, der resulterer i nogle sande fotografiske perler; blandt andet billedet af Lee, Sally, Linda og Johnny, der deler en sovepose i en betonskakt delvist dækket af et metalgitter. De tre mennesker sover, mens hunden Sally kigger direkte ind i kameraet med et blik, der tydeligvis vurderer, om manden med kameraet er ven eller fjende.

Hundenes rolle i de hjemløses liv har fået et af kapitlerne i bogen, og her finder man bl.a. anekdoten om ejeren Lees aflivningen af sin hund Buller - fordi han havde indset, han ikke kunne passe den ordentligt. Dyrlægen på Blågårds Plads giver - efter lang tids tøven - Buller sprøjten. Denne anekdote er blot et af mange eksempler på, at de hjemløses værdighed og selvrespekt ofte fungerer som pejlemærker i en eksistens, der ellers ikke synes at levne megen plads til sådanne størrelser.

Bogen er bygget op i otte kapitler, hvor billedsiden er vævet sammen med teksterne, så man gradvis får fornemmelsen af det liv, der ligger til grund for billederne. Og her har man nok bogens allerstærkeste præstation nemlig at vække en verden til live, som er større og smukkere i al sin rå brutalitet, end de fleste af os gik og forestillede os.

Mange af anekdoterne slutter med en lakonisk datering af personens dødsår og minder således læseren om, at døden altid er en nærværende gæst blandt gadens konger og dronninger.

Bogen er hermed stærkt anbefalet til de mennesker, der endnu har nysgerrighed nok i behold til at gå på opdagelse i en fremmed verden, der lever i de samme gader som vi, som er fyldt med de samme drømme, lidenskaber og følelser som vores, og som er andet og mere end kolde statistikker og klirrende barnevogne.

Holger Henriksen skriver i sin dedikation, at bogen er en hyldest til de hjemløse diamanter, og han håber den vil åbne samfundets øjne for de kvaliteter, de hjemløse besidder. Denne bog har formatet til begge dele. Lad os håbe, der endnu er nysgerrige sjæle derude.

Holger Henriksen: Gadens konger
Udgivet af SAND
ISBN : 978-87-994245-0-4
Bogen kan købes på www.sandudvalg.dk