Flere nyheder

 
Litteratur
Diskussioner for dummies

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Diskussioner for dummies
Fre. 7. jan. 2011

Businessguru John P. Kotter har skrevet en manual til, hvordan du kan få dine tilhørere med på dit spændende forslag. Lad som om, at du respekterer dine modstandere, kom med intetsigende, vage svar og undgå for alt i verden at diskutere fakta. Så er der ingen nej-sigere, der kan sætte sig i vejen for forandringer.

Bogen Slå igennem vil gerne klæde læseren på til at kunne forsvare fremragende forslag til forretningsmøder, i skolebestyrelser og idrætsforeninger imod onde nedsablinger fra en dyster skare af modstandere. Modstanderne er imod ethvert forslag, enten fordi de hellere vil høre sig selv tale, er bange for forandringer, ikke forstår forslaget, eller fordi de ikke kan lide dig. Aldrig fordi dit forslag er mangelfuldt eller bare elendigt, forstås det. Det er jo trist, hvis verden går glip af gode ideer, blot fordi dem, der fremfører dem, ikke har gennemslagskraft nok.

Hvis man rent faktisk vil slå igennem, kan man jo gå den kedelige omvej gennem retorikken og undersøge, hvordan man taler og tænker, så det styrker ens etos blandt tilhørerne. Eller man kan læse op på argumentationsteknik og endda overveje, om ens forslag kan forbedres. Kotter og hans medforfatter Lorne Whitehead (en fysiker, der roses for sit arbejde med naturligt lys i bygninger) lover imidlertid en lettere genvej, en slags parodi på retorikken, hvor tanke og tale intet har med hinanden at gøre, og argumentation snarere er en form for kneb.


Deres retoriske kneb ligner imidlertid ikke et kneb, men går ud på, at man anlægger sin mest forstående mine, viser sine modstandere overfladisk respekt, imens man afparerer deres angreb via en lang række floskler.

Det mest forstemmende er, at halvdelen af bogen er skrevet som en fiktiv case om et biblioteks anskaffelse af computere og har karakter af en art dyrefabel, hvor modstanderne har navne som Heidi Agenda og Avoidus Riski, men hvor dagen heldigvis reddes af din læremester, din enormt forstående svoger Hank. Du kan så selv overføre eksemplet til dine egne forhold, hvis du ellers kan holde alle de fiktive detaljer om, hvordan du drikker en tår vand eller foreslår en fem minutters pause ud. Det er aldeles blodfattigt, selv som businesslitteratur, og virkelige cases ville langt have været at foretrække.


Bogens sidste halvdel er en liste over 24 angreb, din idé kan blive mødt med, og 24 modsvar. Du rådes til at lære dem udenad og absolut ikke improvisere. Allerede tanken om at skulle overvære en diskussion, hvor mindst en af parterne havde den fremgangsform, er skræmmende nok. Til angrebet "Dit forslag er ikke vidtrækkende nok!", skal du således blot huske at svare: "Det kan godt være, men det vil lede os ind på rette vej uden yderlige forsinkelser". Det er slet ikke et dumt svar, men hvis du blot har lært det udenad fra denne bog, er der grund til at frygte større problemer ved dit forslag.

Men undertegnede er nok bare en af dem, der ikke jubler ved enhver udsigt til forandring, hvilket nok er påkrævet for at blive Kotter-discipel. Respekt for enhver trang til refleksion eller overvejelse er blot noget, man skal foregive for at vinde tilhørerne for sig. Bogen er her helt klar i mælet i sin beskrivelse af folk, der holder igen: ".. eller også føler de sig dumme, fordi de ikke kan forstå diskussionen (hvilket kan skabe en slags vrede, der falder tilbage på forslagsstilleren). Eller de får en "hovedet er ved at eksplodere"-følelse, som de søger at lindre ved at sige nej til forslaget."

Man får helt sikkert en "hovedet er ved at eksplodere"-følelse ved at forestille sig en forretningsverden styret af folk, der tager Kotters råd for gode varer. Men i det mindste forklarer det finanskrisen.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

John P. Kotter & Lorne Whitehead: Slå igennem
Gyldendal, 208 sider
ISBN: 9788702101133