Flere nyheder

 
Teater
Plastikkirurgisk komik

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Plastikkirurgisk komik
Tir. 25. jan. 2011

Folketeatret opfører den tyske dramatiker Marius Mayenburgs komedie "Den grimme mand" om vores overdrevne fokus på udseende og skønhed. Trods glimrende skuespilpræstationer, et opsigtsvækkende emne og opfindsom scenografi bliver det mere til hurtige grin end egentlig tankevækkende samfundssatire. (Foto: Thomas Petri)

Anders W. Berthelsen spiller den lykkeligt uvidende ingeniør Lette, der har fuldstændigt styr på elektriske kontakter, men ikke forstår, at han er umådeligt grim. Først da den glatte chef Scheffler, spillet af Henrik Prip, presses til at afsløre, hvorfor Lette ikke skal præsentere sin opfindelse på en salgsmesse, går sandheden op for Lette.

Lettes kone (en Mia Lyhne i topform) har altid beundret, hvor godt Lette håndterede sit udseende, men nu ser stakkels grimme Lette ingen anden udvej end en plastikoperation. Lægen forsikrer ham, at det umuligt kan blive værre, men ved et mirakel bliver Lette forvandlet til verdens smukkeste mand. Det fører uundgåeligt en masse komik med sig, og takket være de habile skuespillere, løfter de allerfleste jokes sig.

Selve præmissen, at vi belønner skønhed, og at kønne mennesker derfor bliver hovmodige, er ikke videre original, men den kaster en del gode grin af sig. Især Mia Lyhnes knastørre replikaflevering er et aktiv, men skuespillet er hele vejen igennem solidt og underholdende. Det er også ret morsomt, at Anders W. Berthelsen ikke skifter udseende undervejs, og en række ingeniørsproglige dobbelttydigheder omkring han- og hun-stik, bøsninger og connectorer er også tilpas sjofle.

Forestillingen går desværre lidt for langt for at hive grin hjem på bekostning af karakterernes troværdighed og den påståede problematisering af skønhedsidealer. Hvorfor bliver incest pludselig komisk, fordi overgrebet udføres af en kvinde? Og griner vi af Kristian Holm Joensens underkuede søn, fordi han er kejtet, eller fordi han er homoseksuel? Når manuskriptet på den måde ofrer karaktererne til fordel for jokes, klinger den højspændte slutning lovlig hult, og man bliver pludselig lidt træt af det stykke, der ellers har underholdt én kosteligt den første time.

Den Grimme Mand - Folketeatret
Se spilletider