Flere nyheder

 
Film
Smækfuld af charme

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Smækfuld af charme
Tor. 3. feb. 2011

Walt Disney sagde altid: "For hver en latter, skal der også være en tåre", og i Disneys 50. tegnefilm "To på flugt" er der alt, hvad der bør være. De ved, hvordan de får os til at le, og hvordan de rører os om hjertet - så skidt pyt om vi kender slutningen på forhånd. (Ill.: Walt Disney Pictures)

Tag en prinsesse og spær hende inde i et tårn hos en ond heks, tilsæt en mærkværdig lille kamelæon, en tyvagtig charmør, en stædig krikke og den seneste computerteknologi, og du får et herligt eventyr. Historien er simpel og berører et genkendeligt tema, hvor vores heltinde, Rapunzel, og helt, Flynn Rider, må ud på en rejse for at finde sig selv, men også for at finde ind til hinanden.

Rapunzel bliver som spæd bortført fra sine royale aner af heksen Mor Gothel, der er afhængig af den livgivende kraft, der sidder i Rapunzels gyldne hår. Efter 18 års indespærring i et højt tårn drømmer Rapunzel om at få lov til at komme ud på sin fødselsdag. Den eftersøgte tyv Flynn søger skjul i tårnet, og Rapunzel får ham overtalt til at ledsage hende hen til lanternernes himmeldans, som kun forekommer på hendes fødselsdag.

At historien er hørt før, er ikke en kritik. For Disney kender sin målgruppe og ved, at de med de rigtige blikke, rappe replikker og et par elskelige figurer kan blive tilgivet alt.

Twisten i den nye tegnefilm er det computeranimerede univers. Ved hjælp af helt store talenter inden for animation er der her tale om en film, som hylder de klassiske håndtegnede kulisser, men med den mest detaljerige nøjagtighed i animationen af samtlige figurer - helt ned til enkeltheder på øjenlåg. Blandt andet har de skabt en legendarisk figur i garderkaptajnens hest Maximus, som er frygtløs, hvor andre krikker tøver. Han opfører sig mere som en hund end en hest, men bevægelserne og mimikken er fantastisk underholdende. Også Rapunzels eneste selskab i fangenskabet - den farveskiftende Pascal - er fyldt med humor, varme og en løssluppen tunge.

Blandt de skuespillere, der lægger stemmer til den danske version, er Alexandre Willaume som Flynn Rider og Cecilie Stenspil som Rapunzel. De er godt udvalgt og forstår at være ugenkendelige.

At Disney, ved hjælp af titlen og en prolog fortalt af en selvsikker ung slyngel, forsøger at dække over, at dette er endnu en prinsessefilm, er lidt letkøbt. Vi befinder os hurtigt i det mere lyserøde univers, hvor Rapunzel udrustet med sit feminine ydre og en stegepande viser den unge Flynn, hvem der bestemmer. Dog er der også action, fægtekampe og oversvømmelser, alt sammen i en svimlende 3D rutsjebane, så der er afgjort også noget, der kan fange drengenes interesse. Der er mange rigtigt sjove øjeblikke, og To på flugt er afgjort en film, hvor Disney viser, hvad de er bedst til.

To på flugt
Se spilletider
Se filminfo