Flere nyheder

 
Litteratur
Alting, ingenting, intet

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Alting, ingenting, intet
Tir. 8. feb. 2011

Janne Tellers "Intet" er en grum allegori, der via sin enkle fortælling forsøger at slå benene væk under alle de rammer og værdisæt, som det vestlige samfund har installeret i os alle. Det lykkes til fulde, da det netop er svært at komme igennem bogen uden at stille spørgsmålstegn ved sit eget verdenssyn, og hvad man anser for betydningsfuldt i sit liv.

Som i beretningen om Adam og Evas fald fra paradis er det en stemme fra et træ, der sætter hele handlingen i gang.
I Intet er det ikke en slange, men drengen Pierre Anthon, der udfordrer sine klassekammerater. Han dropper skolen, sætter sig til rette i et blommetræ og postulerer over for resten af klassen, at det ikke nytter noget at gå i skole eller anstrenge sig for at blive til noget i livet, da der slet ikke findes noget af virkelig værdi og betydning i livet.

Tvivlen nager hurtigt hos de andre børn i klassen, og de beslutter sig for at bevise over for Pierre Anthon, at der findes betydning i verden, som man ikke kan rokke ved. Men projektet løber løbsk for børnene, og både deres og læserens grundlæggende livsholdninger udfordres.

Intet kan beskrives som en moralsk allegori, omhandlende menneskets behov for mening. Den allegoriske stemning opstår dels på grund af et par fantastiske elementer, såsom drengen Pierre Anthon, der som en ond ånd svæver over fortællingen i sit blommetræ, og dels den grumme drejning, som fortællingen tager. Børnene finder selv på den destruktive leg, der skal overbevise deres klassekammerat om "betydningen" - et abstrakt begreb, der forsøges at gøres håndgribeligt med tiltagende groteske ofre fra børnenes side.

Børnene forsøger at forsvare sig mod Pierre Anthons postulat via de værdier, som deres forældre og samfundet har opstillet som rammer for børnenes fremtid. På denne måde debatteres både religion, familie, fædrelandet etc. for det enkelte menneske. Det handler om den subjektive værdisætning, vi placerer på vores omverden, og hvad der står tilbage, hvis vi først erkender at en værdi, der i første omgang er tilskrevet også kan fjernes igen. Kan man beskrive betydningen af noget uden at ødelægge samme betydning?

Det er tunge spørgsmål at placere i en bog, der henvender sig til unge læsere, men Janne Teller formår at gøre det på en så medrivende og klar måde, at fortællingen taler ligeså meget til den voksne som den unge læser. Teller beriger fortællingen med et enkelt sprog, der f.eks. via gradbøjende remser illustrerer fortællerens behov for rammer i den verden, hun lever i. Enkelte sætninger får lov til at stå helt alene på en ellers blank side, hvilket i visse tilfælde skaber isnende uhygge, idet det næste twist i plottet afsløres.

Plottet tager mange uventede drejninger. Men fordi historien har den form den har, accepterer man de makabre forviklinger, der får en til at læse den korte bog i et stræk fra første til sidste side. Tankegodset, man efterlades med efter endt læsning, får dog Intet til at fylde meget og i lang tid efter, man har vendt den sidste side.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Janne Teller: Intet
Gyldendal, 200 sider
ISBN: 9788702104615