Flere nyheder

 
Teater
Finurligt og fantasifuldt børneteater

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Finurligt og fantasifuldt børneteater
Fre. 11. feb. 2011

Fuld af humor og nærvær tager Zangenbergs Teater os med ind i en moderne eventyrverden, hvor den lille Rødhættes fine kappe er skiftet ud med en sej rød Adidas-trøje, skrigende pink strømpebukser og cool Converse-sko. "Askepot og Rødhætte på nye eventyr" er en fabelagtig nyfortolkning af Grimms eventyr, der fortryller både børn og de medfølgende voksne. (Foto: Zangenbergs Teater)

"Er I klar?" spørger Rødhætte. "Der var engang..." Sådan begynder ethvert godt eventyr, og dette er ingen undtagelse. Kun fantasien kan sætte grænser, og det gør den bestemt ikke, når ens onde stedmoder - som i øvrigt er sådan en rigtig gennem ung én - tvinger én til at gøre rent i køkken/alrummet dagen lang.

På scenen står Susanne Bonde, Susanne Storm og Henrik Zangenberg som de tre skolekammerater, der for en stund lader forældrenes formaninger om varmt tøj og velnærende madpakker bag sig og kaster sig ud i et pragtfuldt potpourri af eventyr fra Rødhætte og Askepot til Snehvide. Det gør de med en energi og mimik, der omdanner den lille sal til et sandt spændingsfelt. Forestillingen styrkes yderligere af nogle enkle, men stærke og yderst effektfulde virkemidler som Morten Lysters magiske lyssætning, der bringer scenografien til live og viser os helt nye måder at sende Askepot til bal på.

Men som både børn og forældre ved, så er det at lege sammen ikke altid lige let. For hvem bestemmer, hvad vi skal lege, og hvordan historien skal fortælles? Hvem skal være den smukke prinsesse, og hvem skal være den onde dronning, der i hvert fald ikke får prinsen? Og det går heller ikke altid lige let at få byttet rollerne om igen, for selvom dronningen på klassisk vis byder Snehvide det forgiftede æble, så er der rigeligt med undskyldninger for ikke at spise det. Det går jo ikke, når man lige har børstet tænder.

Jesper B. Karlsen står bag manuskriptet, og han opnår til fulde at puste nyt og forfriskende liv i Grimms velkendte gamle eventyr på en måde, der taler direkte til børnene. Yderst elegant formår han at trække helt almindelige hverdagsemner ind i teatrets og eventyrenes verden. Hvem kan måske ikke nikke genkendende til ønsket om helt selv at kunne bestemme, hvilket tøj man skal have på, og hvad man må spise? Flødeboller! Ja, og så vil man da heller ikke børste tænder, ha!

Forestillingens styrke ligger i dens stilrenhed og især i dynamikken i legen mellem de tre skuespillere, for det er i personernes iver og fantasi, deres alvor og barnlige snusfornuft, at humoren skabes og tager publikum med storm. Zangenbergs Teater har os ganske enkelt i sin hule hånd. Det er sådan, det skal være. Men alle gode eventyr har en ende, og man går boblende derfra med tanken: "Nu legede vi lige så godt."

Askepot og Rødhætte på nye eventyr - Zangenbergs Teater
Se spilletider