Flere nyheder

 
Musik
Vibeke Falden: Debut

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Vibeke Falden: Debut
Tor. 24. feb. 2011

Vibeke Falden lyder dansk. Navnet fornægter sig ikke, der er tale om en dansk sanglærke med et spændende og kreativt talent for at komponere og udføre sin musik med en laptop som eneste ekstra bandmedlem. Elektronisk, minimalistisk og alligevel storladent og fremadsøgende.

På den dobbelte debut, hvor sangene på den ene leveres på klingende dansk, og den anden er på engelsk, bevæger Vibeke Falden sig i et hyperelektronisk univers, hvor der ikke er plads til et analogt udtryk af nogen slags overhovedet. Men det, der gør Falden til noget helt særligt, er hendes evne til at kombinere det sterile, elektroniske og ofte farveløse univers med en vokal, der dublerer og supplerer sig selv på flere spor ad gangen, så det til tider giver fornemmelsen af, at der nærmest er et helt avantgardepigekor i baggrunden. Og det er netop her, Falden giver sin musik særpræg, personlighed og dybde. Selve musikken har til tider en så eksperimenterende og kreativ form og facon, at den i sig selv bliver en smule retningsløs og ikke mindst melodiløs. Men bedst som det hele er ved at forsvinde ud ad binære tangenter, rammer Falden en melodi og en stemning, der oser af hitpotentiale, og som pludselig trækker i en helt anden retning.

Lyrikmusik
På flere måder minder Faldens projekt om lyrik, udfoldet inden for elektroniske og syntetiske rammer, og hvor det primært er Faldens stemme og stemningsmættede billedsprog, der giver vitaminerne. Udfordringen for Falden, som jeg ser det, bliver at give hendes musik retning og mere fast karakter, i stedet for at risikere at falde ned mellem de berømte to stole. Men Mikael Simpson har gjort det før i sin lejlighed på 1. th., hvor han murede sig inde med sin laptop, men han havde netop den brede ansats i musikken og blikket stift rettet på melodisiden, som jeg godt kan savne lidt hos Falden.

Omvendt er der rigtig meget mere på spil hos Falden, der udfordrer og imponerer. Spørgsmålet er, om det er nok til at nå bredere ud til publikum, eller om hun vil vedblive at være en avantgardelaptopdesigner, der udelukkende følger sit kreative og søgende hjerte, eller om hun også vil forfølge talentet for at lave det mere umiddelbare og melodiøse. Det bliver i hvert fald spændende at følge denne allerede rutinerede debutant, og jeg glæder mig i høj grad til at opleve hende og hendes musik live.

Albummet Debut, der er ude nu på wUNDERwELT, kan downloades via blandt andet iTunes.com