Flere nyheder

 
Litteratur
Grib Fremtiden

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Grib Fremtiden
Man. 28. feb. 2011

Der er ikke noget galt med Peter Hesseldahls bog "Grib Fremtiden; spilleregler for det 21. århundrede" - jo, det skulle da lige være titlen, for noget dokument over, hvad der kommer, er det ikke. Peter Hesseldahl befinder sig i samtiden.

Den overordnede karakteristik er på plads: ja, vores tid er et mærkeligt sammensurium af nye (bio- og nano-) teknologier, nye forretningsmodeller og masser af information, der vælter ind på en lang række modtagerplatforme. Verden bliver både mindre og mere kompleks (genudsendelse med systemteorien og Niklas Luhmann), samtidig med at identitet og forretning skabes på tværs af kontinenter og kulturer.

Got it. Long time ago. Nu vil vi gribe den nye fremtid. Lade carpe diem blive til carpe futurem med den lille finesse, at den korrekte oversættelse af "carpe" er noget med at plukke, gøre brug af og samle sammen i bedste landbrugsstil. Derfor var det nok med en vis forventning om at kunne kapitalisere på eventuelle nye, gode ideer, at Peter Hesseldahls bog blev læst. I håbet om at kunne sniffe til fremtiden og ikke blot til det aktuelle som Long Tail og co-creation.

Bevares; når man først har erkendt, at Grib Fremtiden er et stykke samtidskunst, skal det med det samme siges, at værket er grundigt researchet, vel kategoriseret og udmærket formidlet. Måske en anbefaling skal være, at den nydes i mindre doser, så man ikke kløjes i de mange buzzwords, men på den anden side må samtiden beskrives med.. ja, netop samtidstermer, og hér hører altså et vokabularium oversvømmet af platforme, innovation, disruptive teknologier og det brugerstyrede til. Live with it.

Peter Hesseldahls bog kan fint finde sin anvendelse både på bachelorniveau og de højere læreanstalters kandidatuddannelser. Den er sober nok til at fungere som introduktionslitteratur for den dygtige underviser, der efterfølgende kan sætte sine studerende til at dissekere forretningsplaner, samfundsstrukturer, analysere pengestrømme eller - gud bedre det - give deres bud på den næste guldkalv i forretningslivet.

Stående alene er Grib Fremtiden altså ikke meget fremtidsorienteret, men den kan da kridte banen op og forhindre, at man opfinder den dybe tallerken en gang til.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Peter Hesseldahl: Grib Fremtiden - spilleregler for det 21. århundrede
L&R Business, 408 sider
ISBN: 9788711415955