Flere nyheder

 
Klassisk musik
Solid og smuk underholdning

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Solid og smuk underholdning
Tir. 8. mar. 2011


(Foto: Anders Bach)

Endnu en gang skuffer den Jyske Opera ikke. Nok er "Barberen i Sevilla" ikke et tungt, kompliceret værk, men det gør blot denne opsætning endnu mere vellykket. Humor, sang og musik, skuespil og scene fungerer formidabelt. Det er let klassisk opera, når det er bedst

Den stakkels grev Almaviva har tabt sit hjerte til ungmøen Rosina, så han er draget fra Madrid til Sevilla for at vinde hendes hjerte. Det er dog ikke en let sag. Hendes formynder - den gamle læge Bartolo - lukker hende ikke uden for en dør. Ydermere har han planer om selv at gifte sig med hende for at lægge beslag på hendes formue.

Rent tilfældigt kommer grevens gamle tjener Figaro forbi. Han har slået sig ned som barber i Sevilla. Som bierhverv løber han bud mellem byens elskende og sørger for, at enker, unge mænd og andre ensomme sjæle kan finde sig deres hjertes udkårne - mod et beskedent honorar.

Derfra løber historien i et forrygende tempo med det ene forsøg efter det andet på at trænge ind i Bartolos hjem og dermed ind til Rosinas hjerte.

Den Jyske Opera har en formidabel evne til at skabe scenekunst, der både er enkel, men alligevel så gennemtænkt og detaljeret at det må begejstre. På scenen er blot én stor kasse, der både fungerer som facade for Bartolos hus og som efter behov folder sig ud og bliver et detaljeret hus med skuffer, skabe og døre, som indgår finurligt og levende i forestillingen. Dermed kan scenen både være minimalistisk og give plads til sang og skuespil, samtidig med at den giver en overdådighed, når der er behov, og giver plads til det leben, der skal være på scenen, når den gamle skurk skal snøres.

Der kan ikke sættes en finger på den Jyske Operas opsætning. Man bliver underholdt på forrygende vis med en fremragende besætning, der både leverer skuespil i topklasse og sang på noget nær højeste niveau. Ingen faldt igennem, og alle leverede en flot indsats på sang og skuespil. Hvis en enkelt af stjernernes skuespil skal fremhæves, så må det være Andrea Patucelli som den intrigante musiklærer Basilo. Mens alle andre skal folde sig ud med energi, skal han både krybe langs væggen med en underspillet forsigtighed og være overbevisende slesk. Det formår han til et 12-tal på den nye skala.

Barberen i Sevilla kan i denne opsætning anbefales på det varmeste. Det er tre timer solid og samtidig smuk underholdning, der lander på 5 solide stjerner ud af 6. Der var ingen skønhedspletter, men dog heller ingen rislen ned ad ryggen.

Barberen i Sevilla - Den Jyske Opera
Se turnéplan