Flere nyheder

 
Film
Livsbekræftende film med franske veteraner

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Livsbekræftende film med franske veteraner
Tor. 17. mar. 2011


(Foto: Miracle Film)

"Mine eftermiddage med Margueritte" er en hyldest til livet og kunsten at finde det store i det små. Det er historien om, at det aldrig er for sent at starte på en frisk og lære noget nyt. Manuskriptforfatter og instruktør Jean Becker gør op med myterne om at blive gammel. Livsbekræftende og smukt.

Den midaldrende, tunge og illitterære Germain (Gérard Depardieu) ernærer sig ved forefaldende arbejde på en byggeplads og som grønthandler. Efter dagens dont slapper han af på torvet i den lille søvnige franske by, hvor han bor. Her har han sin faste bænk, hvor han sidder og tæller duer. Vennerne på den lokale bar betragter ham som en godmodig sinke. En dag sætter den 94-årige Margueritte (Gisèle Casadesus) sig på bænken ved siden af ham, og med sin sødme og klogskab vækker hun noget i Germain, som har været gemt bort siden hans tidlige barndom. Forholdet mellem den intellektuelle Margueritte og Germain udvikler sig, og hun formår at åbne Germains øjne for en ny og spændende verden.

I Mine eftermiddage med Margueritte er det ikke konflikter og højt tempo, der driver handlingen fremad. De første 20 minutter af filmen står tiden næsten stille, men langsomt fanges vi ind i filmens univers via de to karakterers udvikling. De repræsenterer to vidt forskellige kulturer. Med tiden opstår der en så tæt fortrolighed mellem dem, at forholdet efterhånden udvikler sig til en kærlig symbiose. "Jeg har aldrig brugt stoffer, men heller ikke bøger," betror Germain Margueritte, da hun en dag undrer sig over, hvor lidt han egentlig ved.

Det er sjældent, at vi ser en film, hvor såvel instruktøren (Jean Becker) som en af hovedkaraktererne, Margueritte (Gisèle Casadesus), er så højt oppe i årene, som i denne film. Becker (77 år), søn af den franske filminstruktør Jacques Becker, debuterede som instruktør i 1961 og har en stor filmproduktion inden for den lettere kriminalgenre bag sig. Den nu 96-årige Casadesus har ligeledes en lang filmkarriere bag sig. Hun debuterede i filmen L'aventurier i 1934. I 2010 medvirkede hun i ikke mindre end fire spillefilm.

En af filmens styrker er valget af skuespillerne Depardieu og Casadesus. Depardieu har siden 70erne haft utallige roller på det hvide lærred, og han er en af fransk films mest kendte og højest elskede skuespillere. Som actionhelt, elsker og humorist er hans spændvidde stor. I Mine eftermiddage med Margueritte giver han karakteren Germain liv med underspillet humor og stor følsomhed. Man føler med ham; en fattig mand, der slæber rundt på en tung bagage, hvilket vi gang på gang bliver mindet om i filmens udstrakte brug af flashbacks. Casadesus er med sin på en gang skrøbelige, men stærke fremtoning også overbevisende som den rørende og livskloge Margueritte. "Når man bliver gammel, ser man alle de fejl, man har begået - det er som at give en nærsynet briller," siger hun til Germain, da han spørger hende om, hvordan det føles at være 94 år.

Mine eftermiddage med Margueritte er livserfaring pakket ind i fransk charme. Man forlader biografens mørke med et smil på læben.

Mine eftermiddage med Margueritte
Se spilletider
Se filminfo