Flere nyheder

 
Litteratur
Minimalistisk hverdagsprosa

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Minimalistisk hverdagsprosa
Tor. 17. mar. 2011



Et stykke minimalistisk hverdagsprosa om livets uransageligheder og alt det uendeligt ligegyldige i hverdagen, som på forunderlig vis forgrener sig og viser sig at have afgørende betydning for, hvem vi er - og ikke mindst hvem vi troede, vi skulle være.

Handlingen i Sorg og Camping udspiller sig over en enkelt dag, lørdag d. 30. november 1985, i den vestjyske provinsflække, Løkke. Den alvidende fortæller fører os igennem dagen ved at bevæge sig ud og ind af hovederne på fem sameksistenser: købmandsparret Marianne og Jørgen, Jannie, der hjælper til i butikken, Jørgens lillebror Thomas og hans islandske kone Gunnhildur.

Den første person, hvis horisont vi ser tilværelsen ud fra, er købmandsfruen Marianne. En lille følelse af varme og lykke hænger stadig i hendes krop, da vi møder hende; som en rest fra den absurde drøm, hun netop er vågnet fra. Netop drømmene, personernes "ubevidste sjælelige processer", spiller en stor rolle i romanen, idet de, for at blive inden for den freudianske terminologi, rummer alle de intuitive erkendelser, drifter, ønsker og impulser, som personerne undertrykker og fortrænger i deres almindelige hverdagsliv. Ved at præsentere os for personernes tanker, erindringer, erfaringer, dagligdagsoplevelser og absurde drømme tegner Hørslev et finurligt billede af, hvordan hele herligheden udgør et fragmenteret sammensurium af mening, der tilsammen fortæller historien om, hvorfor og hvornår man er blevet den, man er.

Igennem romanen flyttes perspektivet ubesværet imellem personerne, hvilket er med til at give læseren et nuanceret billede af den enkelte person. F.eks. har butiksassistenten Jannie, stærkt påvirket af sin syge og førtidspensionerede mor, en temmelig destruktiv opfattelse af sig selv som overvægtig, ubetænksom og egocentreret. Et selvbillede, som på ingen måde stemmer overens med den spinkle og godhjertede Snehvide-skikkelse, hun er i Mariannes øjne.

Man kan ikke andet end at lade sig fascinere af denne karakteristiske Hemingway'ske skrivestil, hvor kun toppen af isbjerget antydes og en væsentlig del af fortolkningsarbejdet er overladt til læseren. Ligeså fascinerende er Hørslevs evne til at væve personernes præsente dagligdagsaktiviteter sammen med deres distancerede tanker, som når Mariannes sanselige erindringsglimt fra en varm sommerdag på en campingplads i Blåvandshuk langsomt svinder i baggrunden i takt med at det nisselandskab, hun er i færd med at lave, bliver færdigt: "Hun skubber tankerne fra sig, hun skubber et fyrfadslys ind i en gipskirke". Det er netop Hørslevs sans for at lege med sproget og sammenkæde historierne, som gør det værd at stifte bekendtskab med Sorg og Camping.

Alt i alt en uhøjtidelig, underholdende og underfundig fortælling om kærlighedens sødme og idyllens tid "indtil hverdagen ondt og brutalt kom brasende ind i ternede sutsko og kvalte den vidunderlige sang", som Hørslev selv formulerer det noget så poetisk i romanen.

Læs romanen hvis du synes om forfattere som Helle Helle, Naja Marie Aidt, Mette Thomsen, Christina Hesselholdt og Simon Fruelund.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Lone Hørslev: Sorg og Camping
C&K Forlag, 219 sider
Udgivelsesdato: 18. marts 2011
ISBN: 9788792523228