Flere nyheder

 
Film
Intens og rørende

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Intens og rørende
Ons. 23. mar. 2011


(Foto: Sandrew Metronome)

Man kan håbe, at denne lille sublimitet bliver obligatorisk i folkeskolen. Men for en sikkerheds skyld vil "Hold om mig" være en del af fødselsdagsgaven til alle mellem 12 og 18 i denne anmelders omgangskreds. Selvom den godt nok er tilladt for børn over 15 år. Men så har de voksne også en grund til at kigge med - hvis de da manglede en.

Det kan umiddelbart lyde som den fortærskede børnesang fra 1970erne, om at når far lige er kommet hjem, så er mor lige gået, og når mor kommer hjem, så sover far. Her er de bare på arbejde og kursus hele tiden - og når de kommer hjem, kan Sara og Jonas ikke sove. Det kan også virke som en kliché, at snakke om den stakkels Louise med alkoholikermoderen. Men begge dele gøres vedkommende af de dygtige unge skuespillere under Kasper Munks instruktion. Og der er ikke skyggen af klichéer i karakteren Mikkel og hans lykkelige, mælkehvide kernefamilie eller hos Hassan og hans omsorgsfulde far. Det er nuancerede drenge og piger - så nuancerede, som en ungdomsfilm tillader dem at være.

Det er en barsk film! Så er det sagt. Og ligesom den elegant klippede trailer ikke afslører handlingen, skal der heller ikke afsløres noget i denne anmeldelse. Men emnet mobning er omdrejningspunktet - ifølge dvd'ens ekstramateriale og cover. Men det er ikke kun socialrealisme fra skolegården om hierarkiet inden for en specifik aldersgruppe. Fortællingen tager fat i ensomheden, som er essensen i den almenmenneskelige angst. Ensomheden, som de fleste mennesker støder på i flere omgange fra den helt tidlige barndoms afslutning til - ja, til man ikke længere kan reflektere, måske.

De fire skolebørn er alle ofre. Ofre for forældrenes svigt, for egne handlinger, men mest af alt for ensomheden, som de desperat forsøger at holde væk ved at gøre, som de andre gør - det der også kaldes gruppepres. Eller man kan forsøge at slå ensomheden ned med løgne og rygter om andre. Eller man kan tage det allerværste middel i brug og afslutte ensomheden sammen med alt andet i livet.

Hold om mig er en insisterende historie, som får lov til at blive fortalt med kvalitetsbilleder, kvalitetslyd og i et befriende langsomt tempo. Klichéer bliver vendt på vrangen, og smerten får lov at flyde frit. Det ville være uretfærdigt over for børne- og ungdomsfilm generelt, hvis undertegnede åndede lettet op, over at der rent faktisk er andet end High School Musical med glasur og Twilight med ketchup til de unge - for selvfølgelig er der det. Der er bare ikke så meget af det. Så grib chancen med denne intense og rørende film. Og husk at holde om hinanden!

Hold om mig
Ude på dvd fra Sandrew Metronome
Se filminfo