Flere nyheder

 
Film
En stædig mands hemmelige skyldfølelse

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
En stædig mands hemmelige skyldfølelse
Tor. 31. mar. 2011


(Foto: Scanbox)

Instruktør Aaron Schneiders spillefilmsdebut "Get Low" er baseret på det amerikanske folkesagn om Bush Breazeale fra Roane County, som i en alder af 74 planlagde at afholde sin egen begravelse den 26. juni 1938, så han selv kunne være med. Filmfotograf David Boyds smukke billeder og 1930'ernes kostumer er en fryd for øjet.

Filmen åbner med en mørk scene, hvor et bondehus står i flammer. Ud af flammerne kommer en mandlig skikkelse, som forsvinder ud i natten og efterlader en hemmelighed, som stille og roligt skal afsløres for publikum.

Den gnavne eneboer Felix Bush (Robert Duvall) har i fire årtier holdt sig for sig selv på sin ejendom i Knoxville. Hans eneste selskab er det elskede muldyr Gracie og hans jagtgevær. Knoxville er en lille by, hvor folk snakker, og alle har hver især hørt frygtelige historier om den særlige Felix. Han er blevet lidt af en legende i byen, og alle synes at frygte ham.

Felix begynder at gruble over sin egen død, og hvad folk vil sige om ham, hvis der overhovedet vil dukke nogen op til hans begravelse. Han tager derfor kontakt til bedemanden Frank Quinn (Bill Murray) med et ønske om at få arrangeret en begravelsesfest, hvor Felix selv skal deltage. Frank har for længe siden begravet sine principper og sin skam og kaster sig sammen med sin unge makker Buddy (Lucas Black) over opgaven for at få gang i den ellers døde bedemandsforretning. For at få folk til at deltage i festen afholder Felix et lotteri, hvor gevinsten er hans eftertragtede landejendom.

Gennem hele filmen er publikum klar over, at Felix bærer på en hemmelighed, som han ønsker at afsløre før sin død. Men instruktør Aaron Schneider og manuskriptforfatterne Chris Provenzano og C. Gaby Mitchell holder kortene tæt til kroppen i håbet om at kunne trække tæppet væk under os. Hvad denne hemmelighed er, skal naturligvis ikke afsløres her, men den efterlod denne anmelder med blandede følelser. For mens tårerne trillede ned ad kinderne, havde Get Low lænet sig for meget op af den store afsløring, hvilket fik den til at føles som et antiklimaks.

Grunden til at filmen alligevel fik undertegnede til at fælde en tåre, skyldes den sublime præstation leveret af Robert Duvall. Duvall er autentisk og troværdig helt ind til benet, og Felix Bush kræver en masse troværdighed, da han til sidst skal afsløre byens bedst bevarede hemmelighed. Duvalls nervøst slugte ord og den pludselig galpende lyd af både latter og skrig er rørende.

En anden behagelig karakter er enken Maddie Darrow (Sissy Spacek), som Felix engang har kissemisset med. De to ses i en rar og mild scene, gående ned af en skovklædt vej. Der sker ikke meget, men de taler og griner, og deres kroppe svajer frem og tilbage mod hinanden, som unge elskende.

Get Low er en hjertevarm fortælling om en stædig mands hemmelige skyldfølelse og hans modige forsøg på at forsone sig med fortiden, før det er for sent.

Get Low
Se spilletider
Se filminfo