Flere nyheder

 
Litteratur
En uappetitlig omgang

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
En uappetitlig omgang
Tir. 29. mar. 2011

"Rask af mad" er en diæthåndbog med opskrifter, madråd og fokus på, hvad man bør spise. Det gælder, hvad enten man lider af fødevareallergi eller blot ønsker at leve efter præmisser, som ifølge bogens forfattere, ernæringsterapeuterne Marianne Jäger og Carmen Villefrance, skulle være sundhedsfremmende.

Bogen er inddelt i tre dele. Første del "teori og praksis" rummer vejledning om allergi og diættyper samt metoder til at afprøve, hvilke fødevare man eventuelt er intolerant overfor. Bogens anden del fokuserer på kostråd; gode kilder til mineraler og vitaminer, samt vejledning om kosttilskud m.m.

I bogens tredje del finder man et bredt spektrum af opskrifter, inden der rundes af med et omfattende leksikon over fødevarer uden de "tre hårde hvidevarer" (gluten, mejeriprodukter og hvidt sukker), som ud fra bogens overordnede tese helst bør elimineres fuldstændigt fra kosten, såfremt man ønsker en tilværelse fri for bl.a.: depressioner, psykoser, migræneanfald, hudlidelser, væskeophobninger, ledsmerter, svimmelhed m.m. (Læs: meget mere.) Rask af mad postulerer, at korn- og mejeriprodukter tilsammen har ikke mindre end 40 alvorlige bivirkninger.

Hvis dén lige skal skylles ned anbefales i øvrigt noget surt, salt eller bittert, hvis du vil optimere din fordøjelse.

Det ligger imidlertid uden for mit fagområde at vurdere, hvorvidt man gør klogt i at eliminere specifikke fødevarer fra sin daglige kost. Dette spørgsmål skal derfor ikke farve undertegnedes bedømmelse af bogen. I stedet er det alene forfatternes evner til at formidle deres budskaber og servere dem på en spiselig måde, for nu at blive inden for den gastronomiske terminologi, som her vurderes.

Bogen er skrevet i et let forståeligt sprog, med mange korte afsnit placeret imellem et væld af illustrationer og fotos af blomster (?), dyr m.m. Overskrifterne i alle regnbuens farver er med til at fuldende bogens visuelle udtryk, som mest af alt minder om en collage fra 4.A's emneuge i sundhed.

Med mindre bogen henvender sig til en målgruppe med et vidensstadie på niveau med børnehavebørn, anses det endvidere for både urimeligt og overflødigt at spilde læserens tid med et afsnit som "Hvad er motion og bevægelse", der blot rummer en beskrive af at "løb, cykling, svømning, leg, en rask spadseretur og forskellige former for sport og boldspil (er) forskellige motionsformer, som man kan vælge i sin dagligdag". Punktum. Det er blot ét af mange afsnit, som forudsætter, at læseren er komplet ignorant.
Bogens lave sproglige niveau og collageagtige udtryk kulminerer til sidst i et helt og aldeles uinspirerende opskriftindeks, hvor uskarpe, overbelyste og lavt opløste billeder (bl.a. af klatkager, som helt tydeligt er brændt på) får lækkerhedsfaktoren til at snige sig op på siden af konservesmad.

Bogen er med andre ord en helt og aldeles uappetitlig omgang. Træthed, irritabilitet og manglende appetit er blot nogle af de bivirkninger, undertegnede oplevede ved at læse bogen Rask af mad.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Marianne Jäger, Carmen Villefrance: Rask af mad
Forlaget Hovedland, 164 sider
ISBN: 978-87-7070-245-4