Flere nyheder

 
Litteratur
Hæsblæsende historisk drama

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Hæsblæsende historisk drama
Tir. 29. mar. 2011

Undertrykkelse og oprør. En klassisk samfundsstruktur, der også i dag kan opleves i et utal af variationer, når en religion eller ideologi forsvarer sin manglende respekt for medmennesket. "Fatimas hånd" skitserer gennem 900 sider kampen mellem katolikker og muslimer i midten af sidste årtusindes Granada, Spanien.

Ildefonso Falcones er oprindeligt advokat, og netop dette erhverv kan nok tage æren for, at succesforfatteren "får det hele med" og formår at belyse sine romaners problemstillinger fra begge sider af hegnet. Hans trænede juristhjerne byder ham simpelthen at veje for og imod.

Således drejet kommer den historiske roman Fatimas hånd til at berøre Andalusiens sorte kapitel omkring 1500-tallet, hvor områdets muslimske befolkning blev tvangsomvendt til katolicismen og i kølvandet heraf frataget deres jord og ejendomme.

Hovedpersonen, Hernando, er den fysiske manifestation af det katolske i det muslimske, forstået på den måde, at han er produkt af en voldtaget muslimsk kvinde, der blev offer for en katolsk præsts afvigelse fra både sit løfte om cølibat og barmhjertighed. Og Hernando er romanens helt, der går så grusomt meget igennem fra en barndom med en hadefuld stedfader over en ungdom, hvor han mister sin første kone, til sin midaldrende tilværelse, hvor blodbadet kulminerer.

Historisk drama er måske en mere korrekt betegnelse for Ildefonso Falcones genre, hvor konflikter og plot presses til det yderste af både maleriske beskrivelser af krigens gru samt ikke mindst af de mange fantastiske - i ordets mest retoriske forstand - omstændigheder, Hernando skal lide under. Læseroplevelsen bølger frem og tilbage i takt med slagets gang; nogle steder er det for meget, andre passager synes træge og gentagende.

Ildefonso Falcones skriver hæsblæsende litteratur med cliffhangers fra kapitel til kapitel, og det historiske emnevalg tillader en læserskare - der ellers holder sig for kulturelt fine til at læse krimier - at kaste sig ud i den kulørte roman. Det kunne jo godt siges at være en kvalitet i sig selv.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Ildefonso Falcones: Fatimas hånd
Oversat fra spansk af Ane-Grethe Østergaard
Cicero, 900 sider
ISBN: 9788770791007