Flere nyheder

 
Litteratur
Ungdomsroman med røde strømper

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Ungdomsroman med røde strømper
Ons. 6. apr. 2011

Den svenske forfatter Anne Swärd (f. 1969), debuterede i 2003 med romanen "Polarsommar", som opnåede forrygende anmeldelser i hjemlandet. "Åndeløs" ("Till sista andetaget" på originalsproget) er forfatterens tredje og seneste udgivelse, som bl.a. høstede en læserpris som årets bedste roman, da den udkom i Sverige sidste år.

Åndeløs er en moderne, feministisk ungdomsroman om den passionerede kvinde Lo og hendes umiddelbare tilgang til tilværelsen og store appetit på livet, erotik, mænd og verden. Skildringen af Los færden i verden begynder en trykkende varm sommerdag hos en højgravid kvinde med store amoralske skrupler over sin krops chokerende forvandling og konstante higen efter cigaretter. Den alvidende fortællers beretning slutter, da en lille pige endelig kommer til verden; Angela Rafaela Lo Mård.
Herfra glider den alvidende fortæller ud af billedet og overlader fortælleperspektivet til den nyfødte Lo: "Jeg blev døbt på skytsenglenes dag i oktober 1969, et håbets år". Herfra fortsætter Swärd i dette førstepersonsperspektiv fra Los synsvinkel.

Romanen tager udgangspunkt i Los trygge opvækst som blommen i et æg, med både bedsteforældre, mostre, fastre, onkler og forældre inden for hjemmets fire vægge. Den kvindelige jeg-fortæller (Lo) følger læseren hele vejen igennem sin opvækst - på sin "dannelsesrejse" om man vil - hvor mænd, kærlighed, tab og erotik præger hendes voksne univers på trods af moderens formanende råd, som endnu klinger hult et sted fra de spæde barndomserindringer: "Tag dig i agt for kærligheden. Kærligheden, slangerne, motorvejen og dårligt tilberedt kyllingekød." Som læser gælder det bare om at følge med, ikke mindst hvad angår de skiftende bekendtskaber, for dem er der mange af.

Lo, som i øvrigt har samme fødselsår som Anne Swärd selv, er en frigjort, frygtløs og passioneret kvinde, som flyver højt, falder dybt og lever livet uden livrem eller seler. Swärd portrætterer den kvindelige hovedperson på en måde, så man, særligt med sammenfaldet af fødselsår taget i betragtning, ganske let falder for fristelsen til at drage en selvbiografisk parallel mellem det kvindelige subjekt og Swärd selv.
Uanset hvad formår Swärd at portrættere den kvindelige hovedperson, så hun fremstår levende og nærværende - og i meget røde strømper. Med det menes, at romanen er så gennemsyret feministisk, at det grænser til at blive en tand for meget af det gode.

Anne Swärds "Till sista ande­taget" är en av de absolut starkaste romaner jag läst på länge, således skrev Swärds forfatter- og landsfælde, Erik Löfvendahl, til morgenavisen Svenska Dagbladet, og det er uden tvivl en roman, som er værd at læse, måske særligt hvis man i øvrigt syntes godt om Suzanne Brøggers forfatterskab. Åndeløs ligner i høj grad Brøggers selvbiografiske føljeton Creme Fraiche (1978), både hvad angår form og indhold.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Anne Swärd: Åndeløs
Gyldendal, 304 sider
ISBN: 9788702094978
Udkommer: 7. april 2011