Flere nyheder

 
Film
DVD: Eksperimentet

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
DVD: Eksperimentet
Tir. 5. apr. 2011

Det sker for sjældent, at dansk film forholder sig til Danmark som kolonimagt. Det er en absolut væsentlig del af Danmarkshistorien. Forhåbentlig går "Eksperimentet" foran i en ny trend af lettilgængelig kunst, der oplyser om fortiden og samtidig drager paralleller til vores nutid. Det handler ikke om skyld og skam. Det handler om virkeligheden.

Den debuterende spillefilmsinstruktør Louise N. D. Friedberg modtog blandede anmeldelser for denne film, som handler om et ikke særlig omtalt politisk eksperiment. Det gjorde grønlandske børn til gidsler i en sag om national identitet. Kritikken den aktuelle film gik på, at den var sort/hvid i sin karakteristik af de onde danskere og de stakkels grønlændere. Roserne blev tildelt for vigtigheden i filmens fortælling, de dygtige børneskuespillere og særdeles medrivende skæbneportrætter. I denne anmeldelse skal der gives flere af disse roser, for det er en meget, meget vigtigt diskussion, filmen tager afsæt i: Nationalisme og retten til at påtvinge andre en nationalfølelse.

Det er et hårdt emne, men det er ikke en hård film. Det er en følsom film, der giver sig tid til med stemningsbilleder at fortælle om det politiske eksperiment, som gik ud på at bringe 1950ernes fattige Grønland op til moderne - altså danske - standarder. Toogtyve grønlandske børn blev fjernet fra deres familier (få af dem var forældreløse pga. tuberkulose) og så sendt til Danmark i forskellige plejefamilier. Efter et år returnerer seksten af børnene, da kun seks af de danske plejefamilier ønskede at adoptere. Og så begynder eksperimentet, hvor alle segl sættes til for at gøre disse hjemvendte børn til forbilleder for resten af Grønland. De skal bo på et børnehjem med dansk personale, de skal gå i den danske skole i Godthåb, de skal synge danske sange, mens de marcherer i takt gennem byen, og have undervisning fra morgen til aften.

Og ja, der er et par karakterer i filmen, som fremstår som de koloniherrer, de i virkeligheden var. Men der er plads til at Ellen Hillingsø som børnehjemmets forstander kan gå fra naivitet til refleksion over, hvor børnene egentlig hører hjemme, om man gør dem en tjeneste med dette eksperiment, og om det overhovedet kan lykkes. Hvad det så end ville være at "lykkes". Det er børnene, som fortællingen handler om. Og de er ofre for en beslutning, som er truffet ikke bare hen over børnehovederne, men også hen over deres familier. Børnene prøver at klare sig, som de nu engang kan i dette ingenmandsland, hvor de hverken kan blive accepterede som grønlandske eller danske.

Desværre er der udeladt nogle scener, som ville have været meget vigtige for de sidste grå nuancer. Eksperimentet spænder over en del gråtoner mellem det nødvendige sorte og hvide, men det havde gjort underværker, hvis bonusmaterialets slettede scener havde fået lov at være med i den 89 minutter korte film. Filmen kunne uden problemer holde på seeren et kvarter længere. I dette tilfælde kan man med fordel omformulere Ole Michelsens motto og sige: biograffilm skal ses på DVD.

Eksperimentet
Ude på dvd fra Sandrew Metronome
Se filminfo