Flere nyheder

 
Teater
Teater på under tyve timer

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Teater på under tyve timer
Tir. 12. apr. 2011


(Foto: Natascha Thiara Rydvald)

Eventministeriet i Skuespilhuset står bag en række forestillinger med ultrakort prøvetid. "Elefantmanden" blev opsat på bare 20 timer og opførtes kun to gange søndag den 10. april. Forestillingen var derfor langt mere improviseret og ufærdig end Det Kongelige Teaters ordinære opsætninger.

Forestillingen Elefantmanden er baseret på filmmanuskriptet af David Lynch, Eric Bergren og Christopher De Vore. Elefantmanden er fortællingen om John Merrick, her spillet af Joen Højerslev, som bliver født med et stærkt monstrøst ansigt. Det siges, at hans mor i fjerde måned af graviditeten blev sparket ned af en elefant, og at dette er grunden til hans usædvanlige udseende. Fanget i et omrejsende tivoli bliver Merrick udstillet til spot og spe og udnyttet på det groveste af den griske Bytes, spillet af Frank Thiel.

Da mesterkirurgen Dr. Frederick Treves (Olaf Johansen) opdager Merrick, tager han ham hurtigt under sine vinger og plejer ham på hospitalet og forsøger at redde ham fra at være udstødt af samfundet. Men i løbet af sin behandling af den stakkels Merrick bliver Treves i tvivl, om også han selv har skjulte motiver, og om han i virkeligheden er så godt et menneske, som han tror. Takket være Dr. Treves bliver Elefantmanden transformeret fra en freak til en velklædt mand, som kan citere Biblen og Shakespeare. Han bliver en del af Londons overklasse, men er han ikke stadig en dresseret abe - nu blot i pænt tøj og med pæne manerer?

Joen Højerslevs rolle som Elefantmanden var meget overbevisende. Han levede sig på betagende vis ind i rollen som den deforme særling. Selv når han i mørket forlod scenen, fornemmede man den akavede gangart og det sørgelige væsen, og man måtte spørge sig selv, om hans skæve ansigt mon var hans rigtige ansigt? Hans stønnen og prusten illustrerede det dyriske, som er dybt stadfæstet i figuren gennem de mange afskyelige oplevelser, han er blevet udsat for.

Portscenen i Skuespilhuset fremstod som et stort panoramavindue indhyllet i tåge, hvilket gav et autentisk London-look. En projektor som eneste lyskilde var meget virkningsfuld og delte historien op ved at slukke og tænde mellem scenerne. Da der ikke var anden lyd end skuespillernes røst, blev det sagte klik, når projektoren tændtes og slukkedes, en vigtig del af stemningen.

Da der ikke ligger mere end 20 timer bag denne opsætning, havde de medvirkende manuskript med på scenen, men trods dette fremstod det ikke hæmmende for skuespillet. De fem medvirkende, Frank Thiel, Joen Højerslev, Olaf Johannessen, Stine Schröder Jensen og Thomas Levin, var alle meget professionelle og støttede sig kun ganske let op ad drejebogen. Imponerende hvad man kan skabe på fire dage.

Elefantmanden - Portscenen, Skuespilhuset
10. april 2011