AOF Center Storkøbehavn HKbyg

Svend Aukens Plads 11, København S

Tirsdag den 11. juni 2024, kl. 17-18.30.



Ekskursion

Lig og lort i Kattesundet

Vi mødes på Rådhuspladsen foran Københavns Rådhus. Her stod Vesterport frem til 1857, indtil den sammen med byens andre byporte blev revet ned, og her var Københavns Vestervold og voldgrav, indtil Københavns befæstning blev sløjfet i 1870.

Under de store Metroudgravninger på Rådhuspladsen dukkede middelalderen og renæssancens befæstninger frem med porte. Desuden fandt arkæologerne også rester af en kirke og en kirkegård fra 1000-1100-årene samt det største middelalderlige bebyggelses- og håndværksområde, som til dags dato nogensinde er fundet i København. Området havde været i funktion fra 1000-tallet til op i 1300-årene.

Fra Rådhuspladsen fortsætter turen over til Vartov, hvor middelalderbefæstningen drejede rundt og fortsatte langs med Løngangsstræde (datidens kyst) til det nuværende Vandkunsten. Under en af Vartovs bygninger ligger ruinen af et rundt tårn, der var placeret præcist, hvor Vestervold drejede om ad nuværende Løngangsstræde.

I 1560 anlagde Frederik 2. et farveri på grunden, deraf gadenavnet Farvergade, men farveriet eksisterede kun i en kort periode, for allerede i 1580'erne ejede Tycho Brahe den gamle Farvergård, hvor han benyttede "det gamle byens tårn" til observatorium.

Herfra skal vi hen til Hestemøllestræde og videre op til Kattesundet, der IKKE har navn efter døde katte, en kattepine eller en glemt kongelig kattepension. Indtil omkring 1500 hed hele det nuværende Vester Kvarter fra Vandkunsten og op til Vestergade faktisk Kattesundet. Ved havnen lå vandmøller, et glasværk og flere farverier, og i området boede byens hestemøller og bøddel.

Mellem Mikkel Bryggersgade og Gammeltorv og Nytorv lå der mellem 1050-1160 en hesteskoformet befæstning. Den eksisterede i cirka 100 år, indtil den blev sløjfet af biskop Absalon omkring 1170-erne.

Hvad befæstningen beskyttede, ved vi ikke. Men de nyeste teorier er, at befæstningen omgav en tidlig kongsgård fra 1000-årene, mens den for længst forsvundne Sankt Clemens Kirke lå uden for voldanlægget. Måske var det dén kongsgård, som Absalon residerede i, inden han opførte sin bispeborg på Strandholmen, som ifølge Saxo stod færdig i 1171.

Eller måske blev den benyttet af ledingsflåden .... Eller havde begge funktioner.

Byvandringen slutter ved Mikkel Bryggers Gade på Strøget, hvor Sankt Clemens Kirke lå indtil den blev nedlagt som sognekirke under Reformationen i 1536. Derved forsvandt også den store kirkegård, hvor den uhyggelige Gravso fra Sankt Clemens gennem middelalderen havde skræmt livet af byens indbyggere med sine rødglødende øjne og dårlige ånde......... Og sammen med de døde fra den gamle kirkegård vist stadig gør det. Tør I gå med på byvandringen?

Underviser: Hanne Fabricius
Hold: 4824100802

Mødested: foran Rådhuset, Rådhuspladsen, 1550 København V.

Læs mere på hjemmesiden