Vordingborg Bibliotekerne

Sydhavnsvej 6, Vordingborg

Onsdag den 20. september 2023, kl. 19-20.30.Foredrag

Kvinde, liv, frihed: portræt af den iranske kvindekamp

Mød to dansk-iranske kvinderettighedsforkæmpere i en samtale om den iranske kvindekamp og om det oprør, der har rystet Iran siden drabet på Jina Mahsa Amini i september 2022.

Da 22-årige Mahsa Zhina Amini i september 2022 døde i moralpolitiets varetægt, blev det startskuddet på en bred folkelig opstand anført af iranske kvinder og piger. Mere end otte måneder senere - og trods risikoen for vold, fængsling, tortur og dødsstraf - fortsætter de iranske kvinder tappert kampen for grundlæggende rettigheder. De går på gaden og smider tørklædet, skriver systemkritiske slogans på offentlige pladser og bygninger, indtager parker og pladser med fest og dans, og messer slagsange og kampråb fra åbne vinduer om natten. Det revolutionære slogan KVINDE, LIV, FRIHED kan fortsat høres og ses overalt i Iran.

Den iranske kvindekamp er højaktuel, men den er langtfra ny. De sidste 44 år har flere generationer af iranske kvinderettighedsforkæmpere lagt fundamentet for det oprør, vi ser i dag.

To iranske kvinder vil i samtale med udgangspunkt i deres egen aktivisme diskutere de mest skelsættende begivenheder i den iranske kvindekamp og hvordan den - og aktivismen omkring den - har udviklet sig gennem årene. Sammen skal vi diskutere muligheden for forandring - og om tiden er moden til varige fremskridt?

Yalda Sarkhosh flygtede med sine forældre til Danmark som politisk flygtning, da hun var 3 år. Hun er opvokset i Odense og har boet på Frederiksberg siden 2016. Yalda er 42-årig enlig mor til 2 drenge på 12 og 13 år. Hun har en kandidat i statskundskab og arbejder som retsassistent for Danmarks Domstole. Hendes bedstefar formåede fra afstand at plante kærlighed til Iran i hende. Derfor begyndte hun at studere mellemøststudier, persiske studier og fik en kandidatgrad i statskundskab. Yalda har været aktiv i kampen for Irans frihed i 2009, 2019, og siden oprøret i september 2022 har hun været medarrangør af demoer og oplæg.

Maria Kafaei Zandeh Del er født i Iran og flygtede til Danmark i 1993, efter hun og hendes familie blev tilfangetaget og fængslet af det iranske styre. En barndom, som startede i Evin-fængslet banede vejen for en stor interesse inden for politik og menneskerettigheder. Maria har en kandidatgrad i Mellemøstlige sprog og samfund fra Københavns Universitet og er aktivist - blandt andet indenfor arbejdet med kvinder og unges rettigheder i Mellemøsten gennem aktivisme, events, debatter og meget mere. I dag arbejder hun i Amnesty International Danmark og er frivillig i Kvinderådet.

I samarbejde med Amnesty International

Arrangementet er gratis, men tilmelding er nødvendig.

Billetsalg

Vordingborg Bibliotekerne benytter leverandøren Place2book til salg af billetter, hvilket betyder, at dine personoplysninger registreres hos Place2book.

Vil du vide mere om deres privatlivspolitik inden du køber billetter, kan du læse privatlivspolitikken her persondata

Fri entré