Arkiv: Overstået event
Stairway

Lindehøjen 12, Vanløse

Tirsdag den 28. november 2023, kl. 20:00.

Arrangør: Alice Cph



Musik

ALICE Works præsenterer: Bioacoustic Adaptation

Mærk en tværkunstnerisk sammensmeltning af musik, live-animation og performativ formidling i form af Liv Vester Larsens projekt Creative - without Nature? Sammen med Sally Nor og Stefani Wisting opfører hun værket "Bioacoustic Adaptation".

Forholdet mellem menneske, natur og kreativitet undersøges i projektet Creative - without Nature? Et projekt søsat af violinist, vokalist og komponist Liv Vester Larsen, der i et mangefacetteret kunstnerisk hybrid-univers undersøger, om mennesket kan være kreativt uden adgang til naturen.

Værket synliggør naturens tilpasningsevne i en virkelighed, hvor menneskeheden har overtaget styringen. Musik, lyddesign og visuals er skabt med inspiration fra Bernie Krauses mangfoldige lydoptagelser af vilde dyrs frekventerede lyde, der ændres i mødet med den stigende industrialisering. Inddragelse af real-lyds optagelser af bymiljøet fra bl.a. Amagerfælled og Vanløse i København samt inddragelse af publikums egne lydsekvenser fra bymiljø og naturmiljø skal dokumentere overfor lytteren, hvor det er vi bevæger os hen i en verden med plads til helt nye og anderledes lydbilleder, når naturen i stigende grad bliver mere og mere stille.

Med værket "Bioacoustic Adaptation", der er blevet til i forbindelse med udviklingsinitiativet ALICE Works, får Liv Vester Larsen selskab af den elektroniske musiker Stefani Wisting og den visuelle kunstner og VJ Sally Nor.

Naturen er blevet stille
Bernie Krause, den amerikanske musiker og lydlandskabsformidler har siden 1968 optaget dyr og naturlyde og beskæftiget sig med bioakustik. Hans arkiver fra 1968 til nutid viser hvordan naturens lyd har ændret sig gennem årene. Hvordan lydende af arter på landjorden og i havet er minimeret fra år til år. I en samtale med the Guardian (Repairing the Silent spring red.) fortæller han blandt andet "When I began working in this field in 1968 I could record for maybe ten hours and capture one hour of useful material. I 1968 there were still a lot of relatively quite places one could go and get material. Today it takes me more than 1000 hours to capture the same amount of material. You have to go far and you really have to get away from things."

En formidlende performance
Liv Vester Larsen, kunstnerisk leder af projektet Creative - without Nature? fortæller om processen omkring Bioacoustic Adaptation.
Interviewer Asta Bjerre, ALICE: Med dit værk Bioacoustic Adaptation vil du synliggøre tilpasningsevne i en virkelighed, hvor menneskeheden har overtaget styringen. Kan du fortælle lidt om praksissen omkring det?
"I projektet Creative - without Nature? arbejder jeg meget med at undersøge rammen for min egen og andres kreativitet og om naturen er en nødvendighed for den kreativitet. I research processen til dette værk, blev jeg inspireret af lydforskere, som Bernie Krause, der med sine optagelser synliggør forurening af naturen når vi snakker om lyd. Vi mennesker forurener ikke bare i form af skrald, rydning af vild natur eller byggeri, men skaber også en forurening på den lydmæssige front. Faktisk også på den lysmæssige front hvis vi snakker om alle de sattelitter vi opsender der blokerer for det lys stjerner sender til jorden, men det er en anden snak. Vi vil gerne synliggøre denne form for forurening overfor publikum, så vi sammen kan undres over fænomener som lyd og bioakustik og alle de lydfrekvenser der omgiver os til daglig i bymiljøer og naturmiljøer. Vi arbejder i Bioacoustic Adaptation med fire elementer - reallydsoptagelser af by- og naturmiljøer i København, bl.a. optagelser fra Amagerfælled og Vanløse, lige udenfor Stairway hvor dette værk opføres - bioakustiske lydarkiver fra Bernie Krause der demonstrerer over en årrække hvordan naturen er blevet mere stille - digte fra digtsamlingen Verden Vreden, som beskriver hvordan mennesket har overtaget styringen - improvisationer og manipulationer af lyd der fremføres af de medvirkende kunstnere på violin, klaver og stemme.

Hvordan skal publikum være med til at skabe værket?
"Finalen i værket bliver et lydbillede af hvordan by- og naturmiljøer lyder netop idag. Vi har i samarbejde med ALICE bedt publikum og andre interesserede om at optage 30 sekunders lyd og indsende disse optagelser til os. Vi vil udfra de lydoptagelser vi får indsamlet, skabe et lydbillede der demonstrerer hvordan lyde af by- og natur tilpasser sig hinanden. Det bliver spændende at se om naturen fylder mest, eller om byen fylder mest i dette lydbillede. Det har vi ikke kontrol over, men det er også det der er spændende!"

Hvad ser du mest frem til?
"Jeg ser allermest frem til at skabe værket sammen med de dygtige kunstnere, Stefani og Sally, som er inviteret til at lave dette værk sammen med mig. Derudover glæder jeg mig til at møde publikum og høre deres oplevelser når de ser og hører vores koncert. Og til sidst - er jeg taknemmelig og glad over at skulle tilbringe noget tid i Vanløse, på Stairway hos ALICE og få lov til at lave det jeg elsker allermest, nemlig at skabe og være kreativ!"

Kan man skabe og være kreativ uden adgang til natur?
Stefani Wisting, elektronisk musiker i projektet: "Der er mange som laver elektronisk musik som nærmest aldrig er ude i naturen, så svaret er for mig et ja. Men det sætter gang i tankerne omkring hvilken form for kreativitet det så er - og éns egen natur."
Liv supplerer: "De emner Stefani reflekterer over er et fint billede på hvorfor jeg stiller mig selv og andre det spørgsmål. Jeg vil gerne give publikum mulighed for at stoppe op, dvæle ved og reflektere over naturen og vores indre kreativitet. Hvis vi ikke stopper op og reflekterer over det naturlige i os, så tror jeg vi glemmer hvordan vi får adgang til det.

Creative - without Nature? arbejder både med podcasts, musik, lyd og bevægelse og aktiverer dermed flere sanser og æstetiske udtryk i en undersøgelse, som blander kunst, videnskab og aktivisme. Projektet debuterede med som koncert performance i 2021 på Den danske scenekunstskole i Odense. Siden har projektet skabt og medvirket ved performances, skolekoncerter, demonstrationer, foredrag, formidlende undervisning og kreative workshops for børn, unge og voksne. Projektet har netop opført performancen Coalfield to Landscape ved Woodhorn Museum i Ashington, England i samarbejde med Eliot Smith Dance Company. I 2021 vandt Liv Dansk Musiker Forbund og Syddansk Musikkonservatoriums Entreprenørsskabspris for at arbejde med den grønne omstilling i en kunstnerisk kontekst.

"....an incredibly exciting project with wide potential for further dissemination of nature's power and voice."
Adam Bouttai,**** GAFFA Magazine, 10/10 2021

Om ALICE Works
ALICE arbejder for at udvikle musikken. Derfor søsatte vi i 2021 et Open Call om at udvikle nye formater og skabe nye værker. Dette Open Call blev til ALICE Works - en koncertserie, hvor vi præsenterer nye værker skabt af de kunstnere, som vi udvalgte fra puljen af ansøgere.

Foto: My Lambertsen

Tirsdag 28.11.2023 Venue: Stairway
Dørene åbner kl: 19:00 Koncerten starter kl: 20:00 Pris: 130 DKK inkl. gebyr.

Entré: 130 kr

Yderligere oplysninger.
Læs mere på hjemmesiden