Rønne Bibliotek

Pingels Allé 1, Rønne

Tirsdag den 16. januar til tirsdag den 19. marts 2024, 8 mødegange kl. 10-12.

Arrangør: AOF BornholmForedrag

Højskoleformiddage - Rønne

Tirsdag 16/1. Smykkeskribent Nina Hald. Makabre mesterværker -Døden. Emnet er tabubelagt, men evigt aktuelt. Tanker om den næsten "utænkelige" afslutning er blevet udtrykt i smykker, som er blevet båret i døden i årtusinder.

Smykker har fulgt liget i graven - de er blevet båret, for at mindes den afdøde, og for at symbolisere håbet om genopstandelse. Smykkeskribent og kurator Nina Hald fortæller os om dødens kulturhistorie. Døden kan som emne være foruroligende, men tanker om samme udtrykt i smykker opleves forhåbentlig mere som tankevækkende end skræmmende. For når alt kommer til alt: Døden er det eneste sikre her i livet.

Tirsdag 23/1
Forstander Bornholms Højskole Solveig Thorborg
Mit liv med Grundtvig
Jeg voksede op med Grundtvigs lærer, og fik øst af det levende ord, livsbegejstring og fællesskabsfølelse
Fra jeg var 20, var mine forældre forstandere på Bornholms Højskole fra 1893. Nu bebor jeg selv forstanderboligen og formidler Grundtvigs livslære, som står lyslevende og vital for mig i dag
Hvad gav han os, og hvordan bruger vi ham nu? Hvor mødes vores 20-årige elever med den 240-årige Grundtvig? Lad os mødes i "Det levende ord" denne tirsdag.

Tirsdag 30/1
Jan Larsen
Kina i forandring
Foredraget er et aktuelt billede af Kina i dag. Om de store forandringer i kinesernes hverdag, den kommende supermagts svære rolle i verden - og overraskende nye sider af folket og landet. Jan Larsen har i 20 år fulgt Kina på tæt hold, som TV-avisens korrespondent i Beijing. Med sin erfaring og mange personlige oplevelser, giver han et ærligt portræt af Kinas udfordringer både ude og hjemme.

Tirsdag 6/2
Fhv. PET-chef mm. Hans Jørgen Bonnichsen
Danmark største efterretnings-skandale
Den vil gå over i historien nationalt som internationalt , som den største efterretningsskandale i mands minde.
En spionchef for Forsvarets Efterretningstjeneste, der har været fængslet og sigtet for landsforræderi på grund af Politiets Efterretningstjenestes massive overvågning af chef for vores spionjægere, chefen i Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, hvilket hører til i lande som vi ikke bryder os om.
I foredraget vil Bonnichsen der med 9 års indsigt som chefkriminalinspektør og PETs operative chef, argumentere for, af det som han har kaldt "at skyde gråspurve" med kanoner og vurderet, at den socialdemokratiske regerings håndtering af sagen som katastrofal i varetagelsen af rigets sikkerhed
Foredraget er baseret på Bonnichsen erfaringer, men ikke mindst på grund af centrale kilder tæt på efterforskningen
Et drønaktuelt foredrag der giver indblik efterretningstjenestens dilemmaer og åbner op for diskussion, om den rette varetagelsen af rigets sikkerhed!

Tirsdag 27/2
Foredragsholder mm. Kim Ferrigno
COSA NOSTRA - historien om den Sicilanske Mafia
Dansk/Italieneren Kim Ferrigno vil fortælle historien bag den berygtede Sicilianske forbryderorganisation. Vi vil høre om hvordan den smukke ø i Middelhavet, kunne blive fødestedet for en frygtet kriminel organisation, og hvordan Cosa Nostra har påvirket Italien politisk og socialt. Kim Ferrigno fortæller om nogle af de tidligere mafia-bosser og om nogle af de modige Mafia-bekæmpere, der sætter eget liv på spil for at forhindre mafiaen i at udbrede sig yderligere.

Tirsdag 5/3
Tidl. Hofmarskal Michael Ehrenreich
Det moderne monarki
Tidligere Hofmarskal Michael Ehrenreich fortæller om monarkiets rolle i et moderne demokrati - såvel i Danmark som internationalt.

Tirsdag 12/3
Valgobservatør og journalist Karin Bergquist
Valgobservatør i verdens brændpunkter og afkroge - I demokratiets tjeneste.
Hvad laver valgobservatører? Hvorfor er de der så længe? Og hvad sker der, når de arbejder under terrorangreb eller bliver skydeskive for politisk vrede? Karin Bergquist har observeret 17 valg i Afrika og Mellemøsten for EU og OSCE fra de første frie valg i Tunesien og til valg i Senegal, Elfenbenskysten, Ghana og Togo i Vestafrika. I Mellemøsten arbejdede hun i Jordan, Pakistan og Tyrkiet (senest i den kurdiske del nær Iran, Irak og Syrien). Det er et stort privilegie at få indblik i maskinrummet for de demokratiske processer, ikke ufarligt, men et eventyr hver gang.

Tirsdag 19/3
Antropolog Henrik Bjørn
Taiwan - den omstridte ø
Taiwan beskrives i dag ofte som det sted i verden med størst potentiale for at udløse en militær konflikt mellem verdens to største økonomiske og militære magter - USA og Kina. Jeg har gennem 10 år regelmæssigt besøgt Taiwan. Senest har jeg fra 2. januar til 3. februar 2023 cyklet 1.306 km rundt om Taiwan med start i Taipei først ned ad Taiwans vestkyst til øens sydspids og derfra tilbage langs østkysten. Undervejs talte jeg på kinesisk med de mennesker jeg mødte og fik deres syn på øen og dens relation til Kina og resten af verden

Underviser: Inge Munch
Hold: 0624111000.

Læs mere på hjemmesiden