Dannevirke

Sdr. Boulevard 15, Odense C

Tirsdag den 6. maj 2025, kl. 19-21.

Arrangør: Fyns Militærhistoriske MuseumForedrag

"Min fynske besøgsven var soldat i Waffen-SS" - Forfatter Hans Dal

Kom til et spændende foredrag med forfatter Hans Dal som vil fortælle om "Min fynske besøgsven var soldat i Waffen-SS". Som medlem opnår du medlemsrabat på vores mange foredrag.

Fyns Militærhistoriske Museum (MILMUS), tilbyder dig medlemskab, herved kan du opnå medlemsrabat på vores mange spændende foredrag, og du støtter samtid Fyns Militærhistoriske Museum.

Bliv medlem her:
https://milmus.dk/om-os/medlemsskab-og-kontingent

Kom til et spændende foredrag

Tirsdag den 6. maj 2025

"Min fynske besøgsven var soldat i Waffen-SS"

Foredrag v/ forfatter Hans Dal

Dannevirke, Sdr. Boulevard 15, 5000 Odense C

Kl. 19.00-21.00

Kom til et spændende foredrag hvor forfatter Hans Dal, der er aktuel med bogen "Et sort kapitel i mit liv", vil fortælle om sin fynske besøgsven som var soldat i Waffen-SS. Ivar Corneliussen, en fynsk 20 årig dansker som boede i Gelsted på Fyn, han fik afslag om at deltage i den "Finske Vinterkrig", og meldte sig efterfølgende til tysk krigstjeneste, for at bekæmpe bolsjevismen. Fynske Ivar Corneliussen deltog som Panzergrenadier i Regimentet "Westland", i angrebet på Rusland kodenavn "Operation Barbarossa".

Hans Dal fortæller om udrejsen fra Danmark i 1942 til SS-forskolen i Sennheim i Ellsas. Rekrutuddannelsen i Klagenfurt, Østrig. Togrejsen gennem Polen og Rusland til Kaukasus. Mødet med civilbefolkning, den russiske vinter og fronttjeneste med lus og sult. Den fejlslagne undsætning af Stalingrad. Den lange tilbagetrækning, med hårde kampe, fra Kaukasus gennem Rusland til Ukraine. Ivar bliver såret flere gange, og efter hospitalsophold, rekreation og orlov i Danmark, bliver Ivar sendt tilbage til fronttjeneste i 1944.

Ivar Corneliussen deltog i slutkampene omkring Budapest I 1945. Hans Dal beretter om Ivars flugt fra en amerikansk fangelejr, og den lange hjemtur til Danmark. Anholdelsen, retssagen og fængslingen.

En spændende fortælling om en fynsk soldat i Waffen-SS

Kom i god tid, da der forventes mange gæster.

Fyns Militærhistoriske Museum (MILMUS), tilbyder dig medlemskab, herved kan du opnå medlemsrabat på vores mange spændende foredrag, og du støtter samtid Fyns Militærhistoriske Museum.

Bliv medlem her:
https://milmus.dk/om-os/medlemsskab-og-kontingent

Besøg os på museet og se udstillingen "Fynsk militær gennem 400 år", hvor vi formidler den fynske militære historie. Fynske Livregiment eksisterede fra 1614 til 1991.
Udstillingen vil primært tage udgangspunkt i Fynske Livregiments historie og Odense som garnisonsby, samt forsvaret på Fyn gennem 400 år. Desuden vil kampene den 9. april 1940 samt den tyske besættelse have en central rolle i udstillingen. Under besættelsen blev alle de jyske regimenter, efter tysk ordre flyttet til Fyn, hvor vi har historier fra alle berørte byer.
Det vil også være muligt at se vores Centurion kampvogn, vores panserjager M10 og PMV.

Udstillingen er åben for gæster
Mandag og torsdag kl. 10.00 - 14.00
Samt 1. og 3. lørdag hver måned samme tid.

Der er fri parkering for besøgende på P-pladsen umiddelbart bag hovedbygningen.

Skole relaterede aktiviteter gennemføres tirsdag og onsdag.
Derudover efter aftale.

Besøg vores hjemmeside for supplerende oplysninger:
https://milmus.dk

Entré: 100 kr

Køb/bestil billet