Flere nyheder

 
Teater
Musical i Malmö Opera

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Musical i Malmö Opera
Man. 19. sep. 2011


(Foto: Malin Arnesson)

Malmö Opera åbner dørene for Alain Boublil og Claude-Michel Schönbergs populære musical over Victor Hugos roman fra 1862: "Les Misérables", en både visuelt og lydmæssigt flot kæmpeopsætning med 70 medvirkende til at fylde operaens enorme scene ud.

Straffefangen Jean Valjean har afsonet 19 år for rapseri og adskillige flugtforsøg, da han prøveløslades. Han bestjæler straks biskoppen af Digne, der har givet ham husly, men da biskoppen over for politiet påstår at have givet Valjean sølvtøjet, beslutter han sig højtideligt for at blive en hæderlig mand. Men kan mennesket forbedre sig, eller er den kriminelle uforbederlig? Politichefen Javert er overbevist om det sidstnævnte, og som en sporhund jagter han utrætteligt sin forbryder år efter år, alt imens publikum ser beviserne på Valjeans ædle natur.

Fortællingen finder sted i årene efter den franske revolutions endeligt, hvor monarkiet er genoprettet, og frem til 1832, hvor studenterne begår deres fejlslagne oprør. Den historiske baggrund kommer til fuldt udtryk, allerede når man nærmer sig Malmö Opera, der hilser publikum velkommen med en lille brændende barrikade uden for indgangen. På scenen genskabes tidsånden i de farverige og lasede kostumer, kvindernes kyser og de store parykker, mens stroboskopisk lys, skud og eksplosioner hensætter os til krigens rædsler og hyller scenen i tåge, så musikerne kun i korte glimt anes i baggrunden.

Martin Chocholousek har skabt et meget omskifteligt scenebillede til Ronnie Danielssons udgave af Les Misérables: Fra Cosette, der sænkes ned i et yndigt, overdimensioneret fuglebur, der tydeliggør hendes overbeskyttede tilværelse, til den enorme propel, der kaster sit dystre lys ned over kloakken, hvortil Valjean flygter med den sårede Marius, da oprøret er slået fejl; kold, metallisk og uden medfølelse tårner propellen sig truende op i baggrunden som et varsel om den begyndende industrialisering.

Malmö Opera har en fantastisk akustik, som kommer til sin fulde ret, når mezzosopranen Karolin Funke synger om Fantines lidelser og hendes drøm om et bedre liv. Dan Ekborg er en meget overbevisende Jean Valjean, der ikke blot synger med en klangfuld tenor, men også spiller fremragende skuespil imens - og i øvrigt uden besvær svinger den sårede Marius over skulderen og trasker af sted med ham.

Midt i dramaet om skyld og tilgivelse, spirende kærlighed og krigens tumulter er det Thénardier-parret, der leverer comic relief, og sjældent har man set disse usle svindlere og tyveknægte portrætteret så herligt som i Marianne Mörck og Peter Harrysons skikkelser: Små, korpulente og vraltende uden nogen forsonende træk eller samvittighed, men med stor selvtilfredshed og et gerrigt glimt i øjet.

Denne svenske Les Misérables er bestemt værd at tage en tur til Malmö for.

Forestillingen opføres på svensk.

Les Misérables - Malmö Opera & Musikteater
Se spilletider