Flere nyheder

 
Udstilling
1+1=11 i Rundetaarn

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
1+1=11 i Rundetaarn
Tor. 8. jul. 2021
kilde: KultuNaut

Ny udstilling i Rundetaarn præsenterer dansk og colombiansk kunsthåndværk i forening gennem projektet 1+1=11, hvor designere og kunsthåndværkere fra de to kulturer fortolker hinandens arbejde. (PR-foto: David Giraldo)

Projektet 1+1=11 er et tværkulturelt design- og oplysningsprojekt efter initiativ af designer Jeppe Skjøde Knudsen. 11 danske designere og kvinder fra wayuu-folket i Colombia har skabt værkerne på udstillingen, som på eksperimenterende vis fortæller om wayuu-kulturen qua folkets kunsthåndværk.

I de nordligste dele af Colombia og Venezuela kæmper wayuu-folket en kamp mod generel ressourcemangel, klimaforandringer og korruption. På trods af disse udfordringer, viderefører wayuu-folket en gammel og stærk kultur i La Guajira territoriet. Det er en livsførelse, hvori deres farvestrålende, traditionelle kunsthåndværk spiller en central rolle. Folkets kvinder lærer principperne for de traditionelle væve- og hækleteknikker i de tidlige teenageår, og bruger så resten af livet på at raffinere deres tilgang og stil.

På udstillingen præsenterer kulturforeningen Dynamo projektets elleve værker, der hver består af to dele: Et vægtæppe og en taske. Tæpperne er designet af elleve danske designere, taskerne af wayuu-kvinderne efter deres egne mønstre. Udstillingen ledsages desuden af fotografier, der på dokumentarisk vis fremstiller wayuu-folkets dagligdag, samt traditionelt wayuu-kunsthåndværk. Titlen 1+1=11 refererer til det generelle samarbejde og kulturmødet mellem traditionerne.

Idéen til projektet opstod, da initiativtager Jeppe Skjøde Knudsen i 2016 stødte på kunsthåndværket og på denne baggrund mødte wayuu-folket. Han er flere gange siden vendt tilbage for at lave research til projektet, og sammen med kulturforeningen Dynamo vil han nu bidrage til, at man i Danmark får øjnene op for det smukke kunsthåndværk.

Fremover ønsker kulturforeningen Dynamo at skabe samarbejdsprojekter, der vil kunne være til gavn for wayuu-kvinderne; økonomisk og således i deres hverdag. Dette arbejde er pågående og et udviklingsarbejde, der formuleres i fællesskab med kvinderne - og altså i samhørighed med deres ønsker for fremtiden. (PR-foto: Jeppe Skjøde Knudsen)

Yderligere samarbejdspartner er Oxfam IBIS, der allerede - sammen med en række stærke wayuu-kvinder - kæmper for folkets rettigheder og selvstændighed ved i fællesskab, at tage vare på territoriets uafhængighed.

Der vil i forbindelse med udstillingen arrangeres foredrag, workshops og filmfremvisninger, som formidler projektets tilblivelsesproces, wayuu-folkets kunsthåndværk og kultur, samt oplyser omkring deres samfunds udfordringer.

Udstillingen kan opleves 9. juli til 29. august 2021 i:

Rundetaarn
Købmagergade 52A, 1150 Kbh. K.
Åbent alle dage kl. 10-20
Entré: 40kr./10kr.
https://www.rundetaarn.dk/

Udstillingskataloget 1+1=11
Projektet ledsages af et illustreret og righoldigt katalog med artikler af historikerne Olmo Torres Pachón (underviser ved Universidad Externado de Colombia) og Jens Tang Kristensen (ph.d. og ekstern lektor ved Institut for Kunst og Kulturvidenskab, på KU). Kataloget publiceres i samarbejde med og via udgivelsesplatformen txt. Det vil være til salg ifm. udstillingen, ligesom det er muligt at rekvirere kataloget ved at kontakte kulturforeningen Dynamo.

Bidragsydende designere
Hvass&Hannibal, Mike Larsen, Steffen Bygebjerg, Andreas Peitersen, Tanja Kirst, Siff Pristed, Anders Gerning, Mette Krebs, Kristine Mandsberg, Astrid Skibsted og Jeppe Skjøde Knudsen.

Bidragsydende wayuu-kunsthåndværkere
Sandra Jusuya, Elisa Solano Epiayu, Maria Josefa Pushaina Epiayu, Katia Katiana Epiayu Solano, Fidelina Martínez Sapuana, Ruth Laidy García Uriana, Mirsa Elena Ipuana Gouriyu, Yaleidis Epiayu, Lucila Andrea Ipuana Gouriyu, Erika Añez Epieyu, Kerly Epiayu, Laura Britto Epieyu, Noralba Brito Epieyu, Mariluz Solano Uriana, Rosiris Solano Pushaina, Betty Fonseca Epieyu, Hilda Pushaina Epiayu og Norma Solano Epieyu.

1+1=11 er støttet af Udenrigsministeriets Oplysningspulje, Statens Kunstfond og Oxfam IBIS

Rundetaarn er et af Danmarks mest ikoniske bygningsværker med sin karakteristiske Sneglegang, der fører op til udsigtsplatformen 34,8 meter over gadeniveau. Tårnet blev opført af Christian IV til Københavns Universitets observatorium og stod færdigt i 1642. Ud over Europas ældste observatorium rummer Rundetaarn i dag også udstillinger, koncerter og andre aktiviteter, som formidler og tilgængeliggør bygningen og historien.