Flere nyheder

 
Film
The Black Dahlia
 
Diverse
Kvindelivsfestival i Rundetaarn

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
The Black Dahlia
Tir. 3. apr. 2007

Brian De Palmas filmatisering af James Ellroys roman "The Black Dahila" er nu udsendt på DVD. Med solide film i bagagen som "Carrie" (1976), "Scarface" (1983), "The Untouchables" (1987) og "Carlito's Way" (1993), var det naturligvis med visse forventninger man satte sig til rette i sofaen for at se "The Black Dahila". Disse forventninger blev desværre ikke indfriet.

"The Black Dahlia" er historien om den håbefulde, kønne og ambitiøse 22-årige b-skuespillerinde Betty Ann Short (Mia Kirshner), der i udkanten af Hollywood findes brutalt myrdet på en mark en onsdag morgen i 1947. Hendes mishandlede og maltrakterede lig er blevet efterladt til luftens altid sultne ådselsædere.

Det bestialske mord sender voldsomme chokbølger gennem 40'ernes USA, og politibetjentene Dwight 'Bucky' Bleichert (Josh Hartnett) og hans partner Leland 'Lee' Blanchard (Aaron Eckhart) bliver sat på sagen. Den udvikler sig snart til en besættelse for Blanchard og forholdet til kæresten Kay Lake (Scarlett Johansson) bliver også stærkt belastet.

De to betjente hvirvles snart ind i et omklarende spind af løgn, begær og prostitution, der trækker sine tråde langt ind i politikorpset. Den modbydelige sag får alvorlige personlige konsekvenser for begge betjente, og det parterede og groft voldtagne lig hjemsøger ikke kun Blanchard, men bliver i sidste ende også for Bleichert en gåde, der må og skal løses.

Filmen, der baserer sig på Ellroys roman, tager afsæt i en virkelig og endnu uopklaret mordgåde, der var medvirkede til at stille Hollywood i et dårligt lys. Filmen tegner således et billede af et korrumperet og demoraliseret Hollywood, hvor kvinde(mis)handel, prostitution, ulovlig fremstilling af pornografiske "snuff-film" og dekadente sexfester nærmere var reglen end undtagelsen.

Det er ikke skuespillerpræstationerne, der fejler noget. Både Josh Hartnett, Aron Eckhart, Scarlett Johansson og Hilary Swank (der spiller rigmandsdatteren Madeleine Linscott) brillerer i deres respektive roller. Men gode præstationer af dygtige skuespillere er ikke nok til at gøre en god film, og filmen evner ganske enkelt ikke at levere en historie, der udvikler sig med skuespillerne.

Historien forbliver på et sørgeligt stillestående niveau, og man føler sig som fanget i et limbo, hvor pinen unødigt trækkes ud. Filmen evner med andre ord ikke at skabe dynamik, og de næsten to timer, filmen varer, kulminerer i en underlig, påklistret afslutning, hvor alt i en elegant, men stærkt utroværdig, håndevending skal løses, så filmens tilbageværende helt, kan få sin udkårne i et ægte "Hollywood moment".

Brian De Palmas evner rækker længere end til denne middelmådige tidskvæler, og det er med længsel, at man tænker på instruktørens tidligere succeser. Desværre har han på det sidste været inde i en periode, hvor han har skabt en lind strøm af middelmådige film som f.eks. "Snake Eyes" (1998), "Mission to Mars" (2000) og "Femme Fatale" (2002). Lad os derfor håbe at han i 2008 vender stærkt tilbage med de to annoncerede film "Redacted" og "The Untouchables: Capone Rising".

Ude på DVD fra Scanbox Entertainment

Ekstramateriale: Trailers samt dokumentarklippene The De Palma Touch, Case re-opene, The Story of Black Dahlia og The Case File.