Flere nyheder

 
Litteratur
Døden i Belmont

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Døden i Belmont
Man. 11. jun. 2007Den amerikanske journalist og forfatter, Sebastian Junger, har med "Døden i Belmont" sat fokus på en af USA's mest uhyggelige seriemordere: Albert "Bostonkvæleren" DeSalvo. Bogen skildrer det helvede, et samfund levede i, da man i de tidlige 60'ere endnu ikke havde pågrebet den mand, der kom til at stå bag drabene på 12 kvinder.Bostonkvæleren trak et slibrigt spor af død efter sig, da han i og omkring Boston i de tidlige 60'ere forgreb sig på primært ældre kvinder, som han voldtog, mishandlede og strangulerede. En metodisk fremgangsmåde, der desværre alt for sent blev anerkendt som én mands værk, hvilket bl.a. fik den konsekvens, at en uskyldig mand sad fængslet for en gerning, han ikke havde begået.

Sebastian Junger begiver sig ud i et kendt og velbeskrevet farvand med sin nye bog. Der er allerede skrevet hyldemeter på hyldemeter om Bostonkvælerens ugerninger og lavet op til flere film, hvor Richard Fleichers The Boston Strangler fra 1968 med Tony Curtis i rollen som Albert DeSalvo er den mest kendte. Så det kan naturligvis være et intetsigende foretagende, forfatteren kaster sig ud i, hvis han ikke har noget nyt at byde på, men det har han heldigvis!

Jungers sigt med bogen er ikke kun et ensidigt studie af manden DeSalvo, tværtimod. Han gør historien omkring DeSalvo personlig ved at fortælle om, hvordan han arbejdede for hans mor, alt imens han begik sine uhyggelige mord rundt omring i Boston. Det er også fortællingen om en farvet, arbejdsløs mand, der hænges op på ét af DeSalvos mord og som må bøde med livsvarigt fængsel for en gerning, han aldrig har begået.

60'erne var en tid præget af uroligheder, og USA var en splittet nation, der stod på tærsklen til en ny tid. John F. Kennedy myrdes i 1963, Robert F. Kennedy og Martin Luther King myrdes i 1968, raceuroligheder præger det amerikanske samfund, Vietnam-krigen raser og urolighederne breder sig til flere af landets universiteter. Uroligheder, der slås ned med hård hånd, og som koster flere mennesker livet. Sebastian Jungers bog er således et uhyggeligt tidsbillede på et kontinent i krise, og som sidefortællinger til DeSalvos hærgen, fletter han løbende beretningerne om den politisk betændte situation, USA befandt sig i 60'erne.

Man kan mene, at Junger tager en for stor mundfuld, og gaber over mere end han kan håndtere ved at introducere disse historiske sideplots. Ikke desto mindre fungerer det ganske fint og er med til at sætte DeSalvos gerninger i en historisk og personlig kontekst, der hæver bogen over det blotte studie af en psykopats bersærkergang. En anke ved bogen kan være, at de mange retsudskrifter og interviews gør bogen en smule tung at danse med. Men alt i alt en udmærket skildring af en seriemorders gerninger og et land i krise.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Titel: Døden i Belmont
Forfatter: Sebastian Junger
Forlag: Aschehoug
Sideantal: 249
ISBN: 978-87-11-292945