Flere nyheder

 
Litteratur
Nancy Drew 1: Sporløst

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Nancy Drew 1: Sporløst
Søn. 1. jul. 2007

Så er Borgens Forlag klar med sommerlæsning til seje tøser. Første bind i serien om pigedetektiven Nancy Drew - "Nancy Drew 1: Sporløst" - ligger nu klar på boghandlernes hylder til mysterieglade læseheste, der gerne vil underholdes af snedige gåder, der kan få de små grå i svingninger. Så hvis man mangler lidt spænding i ferien, så kan det kun gå for langsomt med at få fingre i Nancy Drew.

"Jeg hedder Nancy Drew. Mine venner siger, at jeg altid rager problemer til mig, men det passer altså ikke. Problemerne har en tendens til at finde mig."

Sådan indledes Sporløst, der er første bind i serien om den selvbestaltede detektiv Nancy Drew, der løser gåder og mysterier af den mere eller mindre indviklede slags. Og ja, problemerne lader virkelig til at kunne finde hende, hvor end hun befinder sig. Sammen med sine to nære veninder Bess og George - og kæresten Ned - kaster hun sig hovedkulds ud i mystiske sager, der altid løses til UG. Sager, der i øvrigt opklares i skarp konkurrence med det lokale politi - Nancy Drew har skam den rette detektivånd!

I Sporløst er det tyveriet af et yderst værdifuldt arvestykke - et uvurderligt Fabergé-æg - der bringer den klarsynede snushane på banen, da den oprevne ejer af ægget beder hende om hjælp til at opspore den forsvundne antikvitet. Samtidig forsøger hun at opklare, hvem der vandaliserer nabolagets køkkenhaver og ødelægger folks squash-planter, så den unge teenagedetektiv har mere end nok at se til i første bind.

Historien er ganske god og vil uden tvivl blive læst med glæde af børn og unge med hang til mysterier og gåder. En anke ved bogen er dog, at sproget fremstår mekanisk og unuanceret, hvilket naturligvis kan hænge sammen med, at Nancy Drew-mysterierne er metervarelitteratur, der siden karakteren blev skabt af Edward Stratemeyer i 1930 er blevet skrevet af en lang række forskellige "ghostwriters". Alle Nancy Drew bøgerne er derfor skrevet og udgivet under ét dæknavn - et fælles pseudonym. Dette betyder, at forfatteren til Nancy Drew bøgerne altid er angivet som Carolyn Keene.

I pressemeddelelsen kaldes de to nye romaner for "retrolæsning", hvilket måske er en smule misvisende, da begge bind i den øjensynligt udødelige serie er skrevet i 2004, så "retro" vil jeg næppe kalde dem, da de som sådan aldrig har været væk fra den litterære himmel - ej heller selvom de altså først nu foreligger i en dansk oversættelse.

Hvis man i øvrigt efter endt læsning er blevet så glad for Nancy Drew, at man skal have mere her og nu, så kan man jo kaste sig over andet bind i serien og i øvrigt se frem til den nye film Nancy Drew, der er instrueret af Andrew Fleming, og som har Julia Roberts' niece Emma Roberts i hovedrollen som teenagedetektiven.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Titel: Nancy Drew 1: Sporløst
Forfatter: Carolyn Keene
Forlag: Borgen
Sideantal: 160
ISBN: 978-87-21-02984-5