Flere nyheder

 
Litteratur
Dæmonernes by

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Dæmonernes by
Ons. 5. mar. 2008

Borgens Forlag har netop udgivet fantasyromanen "Dæmonernes by", der er første bind i trilogien "Dødens instrumenter". Forfatteren bag - amerikaneren Cassandra Clare - har skabt et dystert univers, der er befolket af vampyrer, dæmoner, troldmænd, varulve og feer - samt skyggejægerne, der er sat på jorden for at bekæmpe alskens ondskab!

En af de litterære genrer, der klarer sig forbløffende godt, er fantasy. I kølvandet på Joanne Kathleen Rowlings bragende succes med Harry Potter - og den imponerende renæssance, der blev Tolkiens univers tildel, da Peter Jackson tog Ringenes Herre-trilogien under kærlig behandling - har affødt et sandt væld af romaner indenfor fantasygenren.

Denne succes kan ikke mindst aflæses i Dæmonernes by, der gled direkte ind på New York Times' bestsellerliste blot en måned efter, at den blev udgivet. Det lader til, at der er et noget nær umætteligt behov for eskapistisk fantasylitteratur. Et behov, som Cassandra Clare er med til at dække med sin velskrevne fantasy-tour de force - en roman, der anbefales alle med eventyr i kroppen!

Første bind i trilogien introducerer den 15-årige teenagepige Clay Fray, der meget hurtigt finder ud af, at der er mere mellem himmel og jord, end man umiddelbart skulle tro. Til en diskoteksfest overværer hun mordet på en blåhåret dreng, der af en gruppe underligt udseende teenagere lokkes i et baghold.

"Jace rullede rundt, lige så hurtigt som Isabelle havde svinget pisken. En kniv glimtede i hans hånd. Han stak den i brystet på den blåhårede fyr. Sort væske vældede op om skæftet. Fyren gik i bro på gulvet, gurglede og vred sig. Jace rejste sig med en grimasse. Hans skjorte var sine steder blevet endnu mørkere, våd af blod."

Clay - der bor i New York - finder gradvist ud af, at hun er i besiddelse af en ekstraordinær evne, der sætter hende i stand til at se ting, ingen andre ser. Med andre ord, så ser hun verden, som den virkelig tager sig ud: Befolket med dæmoner, vampyrer og varulve! Sammen med skyggejægerne Alec, Isabelle og Jace forsøger Clay at få svar på, hvorfor hun er en af de få, der kan se verden, som den virkelig er. Samtidig skal hun finde sin mor, der er sporløst forsvundet, og finde ud af, hvorfor en grusom dæmon vil hende til livs.

Cassandra Clare skriver det, hun selv kalder for "urban fantasy". Et begreb, der meget godt dækker det univers, hun lader sine helte og dæmoner optræde i. Urban fantasy er en subgenre til fantasygenren, der foregår i den virkelige verden, hvor metafysiske væsner som vampyrer, trolde, dæmoner, hekse og troldmænd lever blandt almindelige dødelige. Et godt eksempel på urban fantasy er det vidtrækkende univers, som Buffy the Vampire Slayer og Angel repræsenterer - her lever vampyrer og dæmoner side om side med menneskerne.

Hvis man er fan af Buffy og Angel - hvis man elsker Harry Potter og Co. - så vil denne roman bjergtage fra første til sidste side. Det er et velskrevet bidrag til en overeksponeret genre, hvor der er mere skidt end kanel - Dæmonernes by er kanel med stort K!

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Cassandra Clare: Dæmonernes by - dødens instrumenter 1
Forlag: Borgen
Sideantal: 450 sider
ISBN 978-87-21-02964-7