Flere nyheder

 
Litteratur
Stephen King: Blaze
 
Diverse
Kvindelivsfestival i Rundetaarn

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Stephen King: Blaze
Man. 17. mar. 2008

Stephen King skrev i 1973 - hvilket vil sige før debuten med "Carrie" i 1974 - romanen "Blaze" under pseudonymet Richard Bachman. Indtil sin amerikanske udgivelse i 2007 havde den henlevet en støvet skuffeeksistens som værende uværdig til publicering. Men efter en alvorlig redigering, valgte King at udgive den, og nu kan den købes herhjemme fra L&R.

Med en samlet oeuvre på over 200 fortællinger og 50 romaner er Stephen King uomtvisteligt den mest produktive horrorforfatter, der har set dagens lys eller nattens mørke, om man vil. Denne produktivitet kan meget vel være en af årsagerne til, at så mange litterater rundt omkring på universiteterne værger sig ved at beskæftige sig med hans litteratur. For man kan da umuligt være en dygtig forfatter, når man producerer murstensromaner med samme hast, som bier samler honning!? Jo, det kan man!

Horror har altid været et underlødigt område at beskæftige sig med, hvis man ellers ville opfattes som værende en "seriøs" og intellektuel akademiker - og her er det ikke kun King, der er lukket ude af det gode litteraturselskab. Selv Edgar Allan Poe er ikke velanset alle steder, og litteraten Harold Bloom mener da også om dennes litteratur, at den vinder ved oversættelse - selv til engelsk!

Selvsamme Harold Bloom greb i øvrigt med arrigskab til pennen, da Stephen King i 2003 blev hædret af The National Book Foundation med prisen "Distinguished Contribution to American Letters". Prisen gives til en forfatter, der over et langt liv har beriget amerikansk litteratur og efterladt sig en betragtelig, litterær arv. Det fik Harold Bloom til at skrive en artikel i The Boston Globe, hvor kan kalder hæderen af Stephen King for en generel devaluering af det litterære og kulturelle liv. King er en - i Blooms terminologi - middelmådig forfatter.

Men lad nu Bloom (der i øvrigt er en - til trods for sine krasse meninger om King - spændende, intelligent og vidende litterat) hvile, for nu er det Stephen King og Blaze, det handler om!

Blaze er fortællingen om - og navnet på - en 150 kilo tung og to meter høj mentalt underudviklet mand. Blaze - kort for Clayton Blaisdell, Jr. - blev som ung mishandlet af sin far, der bl.a. kastede ham ned ad trappen, hvilket resulterede i en hjerneskade og en efterfølgende tilværelse som retarderet. Som voksen har Blaze slået sig på en karriere som småkriminel sammen med partneren George. Sammen planlægger de den helt store forbrydelse - kidnapningen af et barn fra en velstående familie - så resten af deres dage kan blive sikret økonomisk. Men alt går ikke efter planen, og Blaze må se sig jaget af politiet i de for Stephen King så velkendte omgivelser i Maine.

Romanen er et - for fans af King - spændende bekendtskab, der tegner et billede af en vordende, international bestsellerforfatter. Blaze tilhører nærmere crime- end horrorgenren, og skaber et spændende og medrivende psykologisk portræt af dens hovedperson, der som ung har måttet gå så grueligt meget ondt igennem. King lader løbende læseren få et indblik i de få lykkelige stunder, Blaze havde i sin ungdom - stunder, der næsten fuldt og helt overskygges af den ondskab, han blev udsat for af sin far.

Det er en roman, der til trods for, at den er blevet omarbejdet og redigeret af en moden King, viser, at dens forfatter allerede i 1973 havde et ubeskriveligt stort potentiale, der i de kommende årtier skulle udfolde sig som et af de største og mest spændende forfatterskaber indenfor horror, fantasy og crimegenren.

Som en lille afsluttende sidekommentar kan jeg i øvrigt bemærke, at Blaze meget vel kan læses som et smukt cadeau til John Steinbecks mesterlige korte roman Of Mice and Men!

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Stephen King: Blaze
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Sideantal: 285
ISBN: 978-87-11-31674-0