Flere nyheder

 
Litteratur
Ølguide

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Ølguide
Tor. 8. maj 2008

Lindhardt & Ringhofs netop udsendte "Ølguide" er en smal sag på 288 sider, der giver et fint overblik over en lang række øltyper og øllande. Hvis man vil have et overskueligt opslagsværk i handy format, så er Michael Jacksons guide en fornuftig investering, der leverer info om rigtig mange øl.Det er blevet moderne at drikke øl - eller det er faktisk efterhånden nogle år siden, at det skete - og man kan nu drikke og tale om øl, som man gør det om rødvin. Men når nogle taler om, at øllene har overtaget markedet fra rødvinene, så er der noget, de har misforstået. Øl kan lige så lidt drikkes til alt, som rødvin kan drikkes til alt!

Drikkelsen skal - om det er rødvin, øl eller andet - afstemmes den ret, den serveres til. Det nytter lige så lidt, at man serverer en kraftig amarone eller barolo til en let pastaret, som det nytter, at man serverer stærk øl til et ostebord.

Når det er sagt (eller rettere skrevet) så er det glædeligt, at man langt om længe er begyndt at sætte pris på de smagsmæssige egenskaber og den buldrende diversitet, der eksisterer indenfor øllets verden. Alt er ikke længere Carlsberg eller Tuborg (der jo rent faktisk er to sider af samme sag - dog ikke smagsmæssigt) men en verden af fornyelse har åbnet sig i og med, at en masse små mikrobryggerier har fundet deres plads blandt mastodonterne på markedet.

Højtprofilerede personligheder fra madens verden taler således også igen og igen for, at øl fortjener en plads ved siden af rødvinen - ikke mindst Claus Meyer i sit smukke madprogram Smag på Danmark såvel som Camilla Plum og ægtemand, der selv dyrker humle og brygger øl. Det er herligt!

Michael Jacksons Ølguide leverer et visuelt overblik over en lang række forskellige øl og lagerøl fra hele verden. Det kan dog undre - og måske endda irritere - at når nu øl i disse dage (og det helt og holdent pga. af mikrobryggerierne) oplever en ny storhedstid, ja en renæssance, så bliver de ofte stiltiende forbigået til fordel for de store bryggerier. I kapitlet om dansk øl - der er præsenteret i det bredt samlende afsnit "Norden" - er det således Carlsberg, der løber med opmærksomheden, hvorimod alle de små bryggerier blot nævnes i en perifer note. Men nu det jo også blot en guide, så at få en detaljeret beskrivelse af alle bryggerier - store som små - er jo en umulighed.

Bogen beretter i sin indledning kort om, hvilken mad, øl egner sig til. Ligeledes er der en historisk introduktion til ølbrygning og drikning i forskellige kulturer. Der er også et afsnit om, hvorledes øl bliver til - om brygning og gæring, om byg, malt og humlens historie.

Som guide er den fin på guidens ofte overfladiske facon. Hvis man vil have en mere passioneret og dedikeret introduktion til øllets forunderlige verden og dens samspil med mad, så vil jeg anbefale, at man f.eks. anskaffer sig Maden til øllet, der bl.a. er skrevet af Claus Meyer, eller/og Bjarke Bundgaards Det gode øl, Per Kølsters Alletiders øl samt Rolf Nielsens Politikens bog om øl.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Michael Jackson: Ølguide
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Sider: 288
ISBN: 978-87-11-31598-9