Kalender

Dato

Kategori


Søg i kategori
Indtast nyt arrangement Ret info
Sidst rettet
31/1 2018
Gammel Estrup
Randersvej 2
8963 Auning
Tlf: 8648 3001
Yderligere information: Hjemmeside
GPS-info: Lat 56.4379, Lon 10.3444
Åbent: Året rundt fra kl 10, lukket i helligdagene omkring jul og nytår samt januar måned og mandage i vinterperioden
Entré: 90/100 kr. for voksne. Børn u. 18 har gratis adgang. Studerende tillige med grupper over 20 personer: 60 kr

Smukt placeret på det bakkede Djursland ligger Gammel Estrup - en af Danmarks bedst bevarede renæssanceherregårde. Nyd de pragtfulde sale, hvor adelen dansede og festede, og gå på opdagelse i de elegante gemakker og enkle værelser, hvor slægten Scheel og deres tjenestefolk levede deres private liv gennem 600 år. Mød herskab og tjenestefolk, når der er liv på herregården i ferierne og gå en tur i den smukke barokhave med orangerierne, mens børnene prøver den store legeplads. Herregårdens historie kan føres helt tilbage til 1300-tallet, og stedet blev i 600 år - frem til 1926 - aldrig handlet, men gik i arv fra far til søn/datter. De to mægtige adelsslægter Brock og Scheel havde sæde her, og de var i en lang periode blandt Danmarks største og rigeste godssamlere. I 1930 blev der oprettet museum på slottet, og museet har en fin samling af bl.a. portrætter, møbler, gobeliner og våben fra reformationen og frem til begyndelsen af 1900-tallet. Hovedbygningen er omkranset af to voldgrave, der støder op til den smukke barokhave. I haven ligger to nyistandsatte orangerier, som fungerer som overvintringshuse for eksotiske planter. På museet afholdes der året rundt mange udstillinger og aktiviteter med udgangspunkt i den danske herregårdshistorie


Viser 6 events fra/efter 17. jun. 2021

17. Jun Historisk

Særudstilling: Herregårdshaven - til lyst og nytte

Lørdag den 22. maj til tirsdag den 31. august 2021, kl. 10-17.
Pris: Entré: Entre til Gammel Estrup er 100 kr - børn under 18 år er gratis. Billetten gælder også til nabomuseet Det Grønne Museum
Hjemmeside: Se hjemmeside
Gammel Estrup,
Randersvej 2, Auning
I denne lille udstilling er fokus på fortællingen om herregårdens nyttehave med køkkenhave, frugthave og driveri samt på de mange ansatte, det krævede at passe de store haver omkring år 1900..

Herregårdshaverne
Ved alle herregårde, store som små, var der omkring forrige århundredeskifte prydhaver, køkken- og frugthaver. Havernes funktion var dels at skabe en smuk ramme om godsejerens bolig, dels at forsyne husholdningen med frugt og grønt. Nyttehaven producerede mad til herskabet og deres ansatte, og den var således afgørende for, at det store apparat, som herregården var, kunne fungere. Der var derfor en tæt kontakt mellem køkkenet og gartneren. Husjomfruen og herskabet var interesserede i at få friske og smagfulde grønsager hele året. Og da man ikke som i dag importerede frugt og grønt året rundt, var det gartnerens opgave at strække sæsonen for friske råvarer så langt som muligt. Det krævede stor viden og dygtighed af gartneren, og herregårdshaven var et af de mest innovative steder på herregårdene, hvor der blev fremdrevet eksotiske vækster og udviklet nye sorter af frugt og grønt tillige med nye metoder til at frembringe råvarerne og strække sæsonen.

De ansatte
De store haver krævede mange ansatte både til de vidtstrakte parker og til nyttehaven. Herregårdsgartneren stod i spidsen for en broget skare af gartnerelever, husmænd og husmandskoner og ikke mindst en række ældre og veltjente mænd og kvinder, der var slidt efter et langt og hårdt arbejdsliv på herregården. I haven fik de lettere opgaver, der sikrede dem en lille indtægt, så de undgik fattighuset.

I skolernes sommerferie suppleres udstillingen "Herregårdshaven - til lyst og nytte" af børneaktiviteter, haveomvisninger mm. Se mere om sommerens aktiviteter her.

Book en omvisning
Kontakt museumsbutikken på T 8648 3001 eller museumsbutikken@gammelestrup.dk og hør om mulighederne for særlige haveomvisninger
Vis kort
17. Jun Historisk

Særudstilling: Stor ståhej - bryllup på herregården

Torsdag den 10. juni til søndag den 15. august 2021, kl. 10-17.
Pris: Entré: Entre til Gammel Estrup 100/110 kr Børn under 18 år gratis. Billetten gælder også til nabomuseet Det Grønne Museum
Hjemmeside: Se hjemmeside
Gammel Estrup,
Randersvej 2, Auning
Med udgangspunkt i brylluppet mellem Elisabeth Scheel og Valdemar Uttental 14. august 1920, viser sommerens særudstilling, hvordan man forberedte sig til storslået bryllup på herregården..

I tiden op til brylluppet i 1920 var hele herregården på den anden ende, så alt kunne være perfekt på den store dag. Alle de ansatte havde travlt med at forberede brylluppet og indtoget af de mange gæster og deres hestevogne eller biler samt medbragte tjenestefolk. Der skulle gøres rent i hele huset, bestilles mad og drikke, gæstelisten skulle laves, bordplanen skulle gå op, og der var i det hele taget travlt i det store hus.

I køkkenet skulle husjomfruen have fastlagt menuen med grevinden og arbejdet med forplejning til de mange overnattende gæster skulle planlægges nøje. I haven skulle gartneren og hans folk være klar med frugt og grønt alt efter, hvad menuen var, og blomsterne til dekorationerne skulle bestemmes. På avlsgården skulle man levere madvarer, og skytten holdt sig klar i fald menuen stod på vildt fra herregårdsskoven. På bryllupsdagen var huset i sin fineste pragt - bordet i Riddersalen var dækket og kapellet blev pyntet med havens smukke og eksotiske blomster.

Særudstillingen strækker sig over Kapellet, der er pyntet op som i 1920 med blomster og grønne planter, Riddersalen, hvor der er dækket op til bryllupsmiddag, til Herregårdskøkkenet og tjenestefolkenes rum, hvor man kan opleve de mange forberedelser til brylluppet
Vis kort
19. Jun Historisk

1700-talsfestival på Gammel Estrup

Lørdag den 19. og søndag den 20. juni 2021, kl. 10-17.
Pris: Entré: 100 kr
Hjemmeside: Se hjemmeside
Gammel Estrup,
Randersvej 2, Auning
Gammel Estrup inviterer alle med til 1700-talsfestival. Mød grever og grevinder, gøglere og musikanter, bønder og mange flere, når alle samles til 1700-talsfestival. Smag på historiske specialiteter og oplev, når greven affyrer kanonen i barokhaven..

Historisk tidsrejse

Kom med på en fantastisk tidsrejse, når Gammel Estrup åbner porten og inviterer indenfor til 1700-talsfestival. Oplev en vild og fascinerende periode i vores alles historie, hvor forskellen mellem rig og fattig var uendelig stor. Smag røgede sild og lav pandekager over bål, duft røgen og køb et glas skummende øl af kromutter. Besøg også fægteskolen og lad børnene prøve at fægte som en ægte adelsmand eller tag forbi den store naturlegeplads i Gammel Estrups have.

Forskellen på rig og fattig

Oplev overklassens enorme luksus og selviscenesættelse med store parykker, stramme kjoleliv og ansigter dækket af hvid makeup. Mød også bønderne som sælger varer, mens gøglere og musikanter fylder gården med larm og musik.

#gammelestrup #visitdjursland #visitaarhusregionen

Kontakt: post@gammelestrup.dk / +45 86 48 30 01
Vis kort
26. Jun Workshop

Sommerferie på Gammel Estrup

Lørdag den 26. juni til søndag den 8. august 2021, kl. 10-17.
Pris: Entré: Gratis, når entreen til museet er betalt
Hjemmeside: Se hjemmeside
Gammel Estrup,
Randersvej 2, Auning
Man kan både lege, lave silkepapirsblomster og løse mysterier i sommerferien på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum. Baggrunden for aktiviteterne er et herregårdsbryllup i 1920, der også er omdrejningspunktet for sommerens særudstilling..

Aktiviteter for børn og familier
Hver dag i skolernes sommerferie kan alle være med til særlige aktiviteter i herregårdshaven, hvor Orangeriet er indrettet som værksted og minikøkken.

Her kan man lave blomster af silkepapir og skrive på gamle skrivemaskiner.

Man kan også klæde sig ud og få taget et billede. Og man kan spille spil, lægge puslespil og lytte til fortællinger.

Desuden kan man løse bryllupsmysteriet og lege i Husjomfruens minikøkken.

Udgangspunktet for aktiviteterne er sommerens særudstilling Stor ståhej - bryllup på herregården.

Blomstrende haver og plantemarked
Haverne blomstrer, og naturlegepladsen er åben, så der er rig mulighed for at bruge en dag på museet.

Hver onsdag arbejder havegruppen i køkkenhaven.

Der er alle dage salg af stiklinger og frø fra de herregårdshavens historiske planter i Orangerierne.

Udstilling: Stor ståhej
Med udgangspunkt i brylluppet mellem Elisabeth Scheel og Valdemar Uttental 14. august 1920, viser sommerens særudstilling, hvordan man forberedte sig til storslået bryllup på herregården.

Se mere om Stor ståhej - bryllup på herregården.

Udstilling: Herregårdshaver
I det ene Orangeri i Herregårdshaven kan man opleve særudstillingen: Herregårdshaven - til lyst og nytte om prydhaven og køkkenhaven på Gammel Estrup og de mange ansatte, der var beskæftiget med at passe haven.

Læs mere om Herregårdshaven - til lyst og nytte.

Herregårdskøkkenet og Cafe Orangeriet
Herregårdskøkkenet er bemandet alle dage og sælger kaffe og kage, boller og saft.

I cafeen i Orangeriet kan man slappe af med kolde og varme drikke.

Skovvandringer
Mandag-fredag kl. 14 kan man deltage i særlige vandringer i herregårdsskoven Lunden. Det er gratis at være med, når entreen til museet er betalt.

Man kan alle dage gå turen på egen hånd og få fortællingen ind i ørerne fra sin mobiltelefon.

Praktisk
Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum har åbent kl. 10-17 alle dage i skolernes sommerferie 26. juni-8. august.

Der er familieaktiviteter alle dage. Der betales et mindre materialegebyr for enkelte aktiviteter.

Der er åbent med salg af kaffe og kage i Herregårdskøkkenet, og der er åbent i cafeen i Orangeriet.

Der er åbent i museumsbutikken og have-butikken i Orangeriet.

Mandag til fredag er der guidede ture i skoven kl. 14. Det er gratis at deltage, når entreen til museet er betalt. Mødested på broen ved slottet.

Man kan opleve herregårdens smukt indrettede sale og gemakker samt særudstillingerne: Stor ståhej - bryllup på herregården og Herregårdshaven - til lyst og nytte.

Entre til museet er 110 kr. for voksne - børn under 18 år er gratis. Billetten gælder også til nabomuseet Det Grønne Museum.

Museet følger altid de gældende regler og retningslinjer vedr. Covid-19. Husk Coronapas frem til 1. august
Vis kort
27. Jun Gudstjeneste

Sommeraftensgudstjeneste Gl. Estrup - 4. s. e. trinitatis

Søndag den 27. juni 2021, kl. 19.
Hjemmeside: Se hjemmeside
Gammel Estrup,
Randersvej 2, Auning
Sommeren kalder os udenfor. Findes der noget bedre end at sidde ude en mild og lys sommeraften? Gudstjenesten søndag den 27. juni flytter vi udenfor ved Gl. Estrup, på plænen ved hovedbygningen..

Det er et samarbejde mellem Auning, Øster Alling og Vester Alling. Gl. Estrup er behjælpelig med stole, så det er kun nødvendigt at medbringe et tæppe, en trøje eller hvad man synes man har brug for. Efter gudstjenesten kan man gå en tur i parken og / eller drikke sin medbragte kaffe. Som alternativ til plænen kan gudstjenesten være i pavillon, som er opstillet i parken
Vis kort
15. Aug Gudstjeneste

Musikgudstjeneste Gl. Estrup

Søndag den 15. august 2021, kl. 19.
Hjemmeside: Se hjemmeside
Gammel Estrup,
Randersvej 2, Auning
Også i år har vi fornøjelsen af at invitere til guds­tjeneste på Gl. Estrup. Det foregår i slotskapellet, men skulle der stadig være restriktioner Ifm. co­rona, kan vi rykke udendørs. Ved dette års musikgudstjeneste medvirker musikgruppen Nordskær..

Nordskær spiller ny nordisk folkemusik, og si­den debuten ved Vendsyssel Festival i 2014 har or­kesteret spillet rundt omkring i Norden med kon­certer i kirker, klubber og på festivaler. Nordskær spiller egne kompositioner, svenske polkaer, norske hallinger og dansk spillemandsmusik alt sammen med en god del humor, skæve rytmer og et strejf af dyster vildskab. Musikken ledsages af fortællinger og sagn fra medlemmernes hjemlande. Med smittende spilleglæde, leg og eksperimen­terende nytænkning går Nordskær på opdagelse i den nordiske folkesjæl. Fra Nordkaps fjelde og de svenske skove til Vendsyssels forblæste kyster. Nordskær er både sårbar dybde og medrivende danserytmer. Efter gudstjenesten giver de en lille koncert imedens kaffen serveres i Den gamle Stald. Alle er velkommen, gratis adgang. Vi glæder os til at se jer. Fausing Menighedsråd
Vis kort