Flere nyheder

 
Litteratur
Diskverden på dansk

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Diskverden på dansk
Tir. 9. mar. 2004

Borgens Forlag er begyndt at udgive fantasy-mesteren Terry Pratchetts forunderlige bøger om den sælsomme Diskverden med alle dens mystiske beboere til dansk. De første to bind, "Magiens Farve" og "Det fantastiske lys", der fortæller den sammenhængende historie om troldmanden Vindekåbe og turisten Småblomst, udkommer den 9. marts.

Pratchetts univers
Diskverden er, som navnet antyder, en verden, der er rund og flad, med et centrum, kaldet Navet og en kant, som man kan falde ud over. Den bæres af fire elefanter, der står på ryggen af en kæmpeskildpadde, der langsomt bevæger sig gennem universet. Magi er en vigtig og selvfølgelig del af hverdagen på Diskverden; men desværre er den lige så ofte til besvær som til gavn og kan udløse store problemer. Diskverden har desuden en flok temmeligt lidt guddommelige guder, der elsker at spille terninger om de dødeliges liv.

I Magiens farve følger vi den uduelige troldmand, Vindekåbe, der lader sig hyre som guide for Diskverdens første og eneste turist, Småblomst og dennes trofaste ledsager, Bagage. Sammen ramler de fra én utrolig og livstruende situation til den næste; altimens vi præsenteres for Pratchetts univers. Vi erfarer også, at Vindekåbe engang åbnede en forbudt bog med otte store besværgelser, hvoraf en sprang ud af siderne og satte sig fast i hans hjerne - ingen ved, hvad den indeholder, men den antages at være meget farlig, og hver gang Vindekåbe er i overhængende livsfare, forsøger formularen at sige sig selv.

Intens spænding og morsomme påfund
Det er meget fremmedartet univers, der møder en i Diskverden, og de første par sider indeholder megen information om planeten, som man måske kan køre lidt træt i. Men der er ingen grund til at miste modet, for herefter går historien snart i gang, og når først man har fået grundstenene på plads, forklarer resten af bogen sig selv undervejs. Den indeholder mange morsomme elementer midt i al uhyggen, men først og fremmest er den gennemført original. Selvom man støder på kendte væsener som trolde, er der også helt nye væsener, som Bagage, en kuffert af tænkende pæretræ med et hav af fødder og indbyggede overraskelser.

Naturligvis er der også oplagte paralleller, som kendere vil smile af - f.eks. vil Lovecraft fans nok genkende elementer af Cthulhu Mythos; og den oplagte parodi på den sorgløse turist, der strøer om sig med penge i den maleriske fattigdom og aldrig opfatter faren, er et gennemgående tema i første bind.

Det er Hans Palle Mortensen, der har oversat bogen til et flydende og medrivende dansk. De navne, der bærer en betydning, er naturligvis blevet oversatte, således hedder Småblomst egentlig Twoflower og Vindekåbe Rincewind. Det er med til at lette forståelsen for yngre læsere, og er man læsevandt og ikke helt fremmet for genren, kan man måske allerede more sig over Pratchetts rablende gale univers fra 13 års alderen. Det gør den til en oplagt gave i den forestående konfirmationstid, og den burde blive et sikkert hit, for Magiens Farve er både spændende, morsom og ekstremt medrivende, når først man er kommet i gang - det er ikke nogen tilfældighed, at serien om Diskverden har solgt over 20 millioner eksemplarer verden over!

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Terry Pratchett: Diskverden 1: Magiens Farve
Borgens Forlag
Sider: 236
Udgivelsesdato: 09.03.2004
ISBN: 87-21-02186-4

Bind 2: Det fantastiske lys udkommer den 09. marts; mens tredje bind: Den ottende datter udkommer til april, og i efteråret følger så bind fire og fem: Dødens Lærling og Den ottende søn.

Læs anmeldelsen af Diskverden 2: Det fantastiske lys.