Flere nyheder

 
Litteratur
Det fantastiske lys

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Det fantastiske lys
Tir. 9. mar. 2004
"Det fantastiske lys" er fortsættelsen til Terry Pratchetts roman "Magiens Farve", der indleder sagaen om Diskverden. Hvor "Magiens Farve" på mange måder virker som en introduktion til Diskverdenen, er "Det fantastiske lys" en fantasifuld udvidelse heraf med masser af nye steder og væsener, samt en altødelæggende katastrofe, der truer i baggrunden.

Galskaben fortsætter
Det fantastiske lys fortsætter hvor Magiens Farve slap, på Kanten af Diskverden. Forklaringen på at Vindekåbe og Småblomst ikke styrter i døden er både urimelig og ganske troværdig, og skal derfor ikke foregribes her. Det er nok at vide, at historien fortsætter, og mens vores helte foræder sig i et honningkagehus, står hele Diskverdens eksistens på spil:

En rød stjerne er nemlig på vej lige mod Diskverden med en uhyggelig fart, og der er kun en måde at stoppe den på: Octavoens otte besværgelser. Som bekendt sidder den ene af dem desværre fast i Vindekåbes hjerne, og derfor er hele Diskverdens troldmænd på jagt efter ham. På Det Usete Universitet, der både er diskverdens fornemste og eneste universitet, hersker kaos, og dets ledere må slås med interne magtkampe og mordforsøg, alt imens de forsøger at lokalisere Vindekåbe.

Udvidet univers
Bogen begynder med et kort resume, så i princippet er det muligt at læse Det fantastiske lys uden først at have læst Magiens Farve, men den er tænkt som en fortsættelse, og mange ting vil givetvis virke meget forvirrende, hvis ikke man har læst det første bind. Til gengæld er der nu plads til at universet og dets beboere kan udfolde sig selvstændigt uden at læseren først skal sættes ind i en masse, og det gør, at fantasien flyder endnu friere end i 1. bind.

Nye eventyrelementer dukker op, både klassiske som trolde og flyvende kosteskafte og nye som druide-styrede, svævende klippeblokke. Persongalleriet udvides væsentligt, bl.a. møder vi barabaren Cohen, som er en gammel, tandløs udgave af Conan the Barbarian, og Herenna den Hennahårede Hejre. Samtidigt nuanceres de kendte karakterer: Døden, der for øvrigt hedder Mort, har en adoptivdatter, Ysabell, og spiller bridge med Hungersnød, Krig og Pest; Småblomst får et enkelt glimt eller to af den virkelige verden, og Bagage forvandler sig til et hensynsløst og morderisk væsen i sin endeløse jagt efter Småblomst.

Spændingen er i top. Stjernen nærmer sig ubønhørligt, og Diskverdens beboere forvandler sig i deres rædsel til en hob af vanvittige stjernetilbedere, der udsletter al magi, de støder på - herunder også troldmænd. Det giver helt nye komplikationer, og snart truer også væsener fra Fangekælderdimensionerne. Er det muligt at Diskverdens dårligste troldmand kan stille noget op, da alle andre giver fortabt? Hvad kan den ottende besværgelse? Disse og andre spørgsmål besvares i Det fantastiske Lys, der sætter punktum for den første fortælling i serien om Diskverden.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Terry Pratchett: Diskverden 2: Det fantastiske Lys
Borgens Forlag
Sider: 231
Udgivelsesdato: 09.03.2004
ISBN: 87-21-02187-2

Bind 1: Magiens Farve udkom den 09. marts; mens tredje bind: Den ottende datter udkommer til april, og i efteråret følger så bind fire og fem: Dødens Lærling og Den ottende søn.

Læs anmeldelsen af Diskverden 1: Magiens Farve.